|

Bulgur: výborné recepty

Bulgur je blízkým příbuzným kuskusu. Jeho výživová hodnota je mnohem vyšší než u rýže. Úprava je poměrně snadná a rychlá. Je škoda, že i přes tyto skutečnosti v české kuchyni zůstává stále poněkud opomenut.

Bulgur není sám o sobě obilovinou, jde o produkt, který s získává z tvrdých odrůd pšenice, jejíž zrna se namáčí, uvaří a pak po vysušení rozdrtí na menší kousky. Tímto procesem v obilovině dojde k přeměně škrobů na jednoduché cukry a vzniku různých enzymů. Potravina je bohatá na vitamín A, železo, fosfor a hořčík. Díky tomu je pak následná příprava snadná a rychlá. Nemusíte jej vařit ale jen zalít horkou vodou a nechat odstát. Bulgur je lehce stravitelný a má příznivé nutriční hodnoty. Jde rovněž o skvělý zdroj bílkovin i vlákniny.

Základní recept na přípravu bulguru

Bulgur zalijte vodou v dvojnásobném množství, přidejte špetku soli a kapku oleje. 20 minut nechte v teple odstát.

Bulgur se zeleninou a parmazánem

K přípravě potřebujete:

  • 1 cibule
  • 100 gramů parmazánu
  • 300 gramů bulguru
  • 2 papriky
  • 5 rajčat
  • 1 lžíce olivového oleje
  • mletý barevný pepř, sůl a tymián

Postup přípravy:

  1. Bulgur připravte podle návodu na obalu anebo tak, jak je popsáno výše.
  2. Mezitím omyjte papriku, očistěte a nakrájejte na drobné nudličky.
  3. Rajčata spařte, oloupejte a nakrájejte na drobné kostky.
  4. Oloupejte cibuli a nakrájejte na drobné kostičky.
  5. V pánvi rozpalte olej, osmahněte cibuli, přidejte zeleninu a chvilku poduste ve vlastní šťávě. Nenechávejte dlouho, abyste ze zeleniny neměli bláto, ale jen tak na skus.
  6. Nakonec přisypte uvařený bulgur, přisolte, opepřete a okořeňte tymiánem.
  7. Nakonec vše zasypejte strouhaným parmezánem.

Zapečený bulgur s tuňákem

Co budete potřebovat:

  • 300 gramů bulguru
  • 1 plechovku tuňáka ve vlastní šťávě
  • 100 gramů uzené mozzarelly
  • 1 zakysaná smetana
  • 100 gramů černých oliv
  • 3 rajčata
  • 1 pórek
  • šalotka
  • olivový olej
  • bazalka
  • kari
  • sůl
  • italské koření – česnek, oregano, bazalka, tymián, petrželová nať, pepř a sušená rajčata
  • kari

Postup přípravy:

  1. Bulgur připravte podle návodu na obalu nebo podle prvního návodu.
  2. Předehřejte troubu.
  3. Vymažte zapékací misku olivovým olejem a na dno poklaďte nakrájený pórek, šalotku, olivy a tuňáka.
  4. Následně vše zasypte směsí koření a kari.
  5. Přidejte na kolečka nakrájená rajčata, potřete zakysanou smetanou a nakonec se vše zasype bazalkou.
  6. Vše dejte zapéct do trouby na 15 minut.
  7. Mezitím nakrájejte mozzarellu na tenké plátky a další vrstvu rajčat dejte nahoru a opět vložte do trouby a zapečte do zlatova.

Bulgurové placky

Co budete potřebovat:

  • 4 stroužky česneku
  • 3 vejce
  • půl pórku
  • 200 gramů bulguru
  • 100 gramů anglické slaniny
  • 100 gramů eidamu
  • černý pepř, sůl, olej

Postup přípravy:

  1. Nejprve si připravte bulgur podle návodu. Nechte vychladnout.
  2. Očistěte pórek a jemně nasekejte na kolečka.
  3. Prolisujte česnek, nastrouhejte sýr a slaninu nakrájejte na malé kostičky.
  4. V míse pak promíchejte všechny připravené ingredience. Přidejte mouku a vejce, osolte, opepřete a dochuťte česnekem. Vše zpracujte v hutnější těsto, které nechte 20 minut odležet.
  5. Z těsta vytvořte placičky a smažte z obou stran do zlatova. Hotové placky pak nechte na ubrousku okapat.
  6. Jde o přílohovinu, která se podává k masu anebo čerstvému a svěžímu zeleninovému salátu.

Další články z rubriky

Tagy: , , ,

Zanechte odpověď