|

Cizrna – výborné recepty

Cizrna, čili římský hrách, je u nás poněkud opomíjenou luštěninou, se kterou to místní příliš neumí. V minulosti přitom šlo o jednu ze základních potravin. Po nutriční stránce jde o velmi zdravou zeleninu, která by v našem jídelníčku rozhodně neměla chybět. Je bohatá na kvalitní bílkoviny, vápník, hořčík a fosfor.

Jak připravovat cizrnu

Cizrnu je nutné před samotnou úpravou nejprve namočit, a to minimálně na 8 hodin, ideálně přes noc a vůbec nejlépe 1-2 dny, kdy cizrna naklíčí a oživí se. Cizrna pak má lepší chuť a je i lépe stravitelná. Namáčecí vodu slijte a zalijte čerstvou vodou. Přidejte do hrnce majoránku a sůl a vařte doměkka.

Pikantní cizrna

Pochoutka, kterou je možno nahradit brambůrky anebo slané oříšky, vás vyjde na pár korun.

Potřebujete na ni:

    • 1 konzervu cizrny o 400 gramech
    • olivový olej
    • sůl
    • pepř
    • sladkou papriku
    • sušený česnek

Postup přípravy:

  1. Rozpalte troubu na 230 stupňů. Plech pokryjte alobalem nebo pečícím papírem, případně silikonovou podložkou.
  2. Slijte cizrnu do síta, propláchněte vodou a nechte okapat.
  3. Do mísy nasypte koření a sůl i olej a přidejte cizrnu. Vše důkladně promíchejte.
  4. Takto okořeněnou cizrnu rozprostřete na plech v jedné vrstvě a vložte do trouby, v níž ji pečte po dobu 15 minut. Pak plech vyndejte a protřepte a opět vložte na 15 minut do trouby.
  5. Konzumovat ji můžete teplé, ale i studené.

Cizrnové Falafel

Co k tomu potřebujete:

    • 1 konzervu cizrny o 400 gramech nebo tedy uvařená cizrna ve stejném množství
    • 1 vejce
    • trocha mouky
    • na jemno nakrájená cibule
    • česnek
    • petrželka
    • olej na smažení
    • sůl
    • pepř

Postup práce:

  1. Cizrnu rozmačkejte na kaši.
  2. Do mísy s rozmačkanou cizrnou přidejte česnek, koření sůl, na drobno nakrájenou petrželku a cibulku.
  3. Dále do směsi vmíchejte vejce.
  4. Podle hustoty přidejte mouku, abyste mohly z těsta uhníst kuličky.
  5. Vyrobte stejné kuličky a usmažte je do zlatova.
  6. Nechte je okapat z tuku a podávejte.
  7. Vhodnou přílohou je salát. Pokud nechcete mastné cizrnové karbanátky, můžete je zkusit upéct v troubě.

Hummus

Nejznámějším pokrmem vyrobeným z cizrny je bezesporu hummus, tradiční pochoutka v arabských zemích. Je to vlastně jednoduchá a velmi zdravá pomazánka. Oblíbený pokrm vegetariánů. Obsahuje spoustu bílkovin a dále pak vitamín B, železo a vlákninu. Hummus snižuje cholesterol a pozitivně působí na kardiovaskulární systém.

Co na její přípravu budete potřebovat:

  • 1 konzervu cizrny 400 gramů anebo uvařenou cizrnu
  • půl hrnku sušených rajčat
  • olej
  • 2 dcl vody
  • 2 lžíce tahini pasty
  • 3 stroužky prolisovaného česneku
  • sůl
  • pepř
  • šťávu z citrónu

Postup výroby:
Do mixéru dejte cizrnu, tahini, olej, rajčata, česnek, sůl, vodu a citronovou šťávu. Vše rozmixujte do hladka. Dle potřeby směs dochuťte solí a dalším kořením anebo zřeďte vodou, případně nálevem z konzervy.

Další články z rubriky

Tagy: , , ,

Zanechte odpověď