Domů Zdravý životní styl Zdravá výživa Dieta po operaci slepého střeva

Dieta po operaci slepého střeva

Operace slepého střeva obvykle nepatří k těm komplikovaným. Při dnešních moderních technologiích je operace velice šetrná a zasahující do organismu pouze minimálně. Po operaci se nemocný do domácí péče dostává po pár dnech péče (cca 4.-7. dnech). Součástí léčby po operaci slepého střeva je dieta a úprava životosprávy.

Dieta po operaci slepého střeva

Držení této diety po operaci slepého střeva je důležité, strava se totiž významně podílí na procesu hojení. Jinak hrozí nejen komplikace, dlouhá léčba, ale i bolesti. Dieta by se měla dodržovat přesně tak, jak naordinuje lékař, avšak minimálně jeden měsíc. Tato strava může být individuální.

Jak to po operaci slepého střeva vypadá

Několik hodin po operaci nesmíte ani pít. Po odeznění anestézie vám podají teplý černý čaj. Po dalších několika hodinách pak dostanete čistý bujon, který má pomoci nastartovat gastrointestinální trakt. Tekutá strava, tedy rozmixované pokrmy se podávají ještě další dva dny. V tomto období jsou zakázány tuhé potraviny i mléko, a to ani jakou součást pokrmu. pít je vhodné pouze slabý černý čaj, ovocný čaj, ovocné šťávy, můžete je sladit a ředit. Dopřát si můžete i želé, pudink nebo měkké rozmixované ovoce. Zakázán je alkohol i nápoje s oxidem uhličitým. Dbejte na dostatečný přísun tekutin.

Polévky, bujóny, tekutá strava

Polévky by v tomto období měly být lehké, nemastné, nekořeněné, ne příliš slané. Ideální jsou proto různé vývary. Polévky nesmí obsahovat hrášek. Ostatně veškeré nadýmavé potraviny v tomto období nejsou vhodné. Hrozí totiž k hromadění plynů, což není pro střevo příliš přínosné. Nevhodná polévka je i ta rybí. Vhodnými polévkami jsou naopak ty, které obsahují brambory (malé množství), dýni, cibuli, mrkev, řepu i cuketu.

Hlavní jídla

Potom, co přejdete na pevnou strav, můžete si dopřát i omeletu se zeleninou, houby, těstoviny, brambory, ryby a vařené libové maso (kuřecí, telecí, libové vepřové, ryby, vysoko procentní šunka i jemné párky). Jíst můžete i obiloviny a všechny potraviny, které obsahují dostatek živin a blahodárně působí na trávicí systém. Pozor, neměli byste jíst příliš horké, ani studené. Do jídelníčku můžete po třech dnech po operaci zařadit i jogurt, kefír, sýry a trochu mléka. Jíst můžete také želé a med. V malém množství pak švestky, fíky,datle, meruňky. Vyvarujte se mastným jídlům, smaženým pokrmům, kořeněným pokrmům, majonéze, kečupu, sladkostem a bílé mouky. Z bylinek doporučujeme mátu, pažitku, kopr, majoránku, kmín, sladkou papriku. petržel kudrnku a meduňku. Vhodný způsob úpravy je vaření, pečení v alobalu a dušení.

Jak se stravovat

Jíst byste měli pravidelně 5-6 x denně v malých porcích. Velké porce by mohly poškodit trávicí trakt. Strava by měla být bezezbytková, tedy taková, která zanechává pouze minimum nestravitelných zbytků. Strava pak sníží mechanické dráždění střeva.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here