Domů Zdravý životní styl Zdravá výživa Dieta při trombóze

Dieta při trombóze

83

Nepodceňujte sílu diety, protože vám může zachránit i život. Dříve však, než se pustíme do popisování diety, pojďme si více přiblížit samotnou trombózu.

Co je trombóza

Trombóza je zdravotní problém, který vzniká díky srážení krve uvnitř cévního řečiště. Trombóza tedy představuje uzávěr tepny, čímž může dojít k přerušení zásobení nějakého důležitého orgánu nebo jeho části krví s kyslíkem a živinami. Stav může způsobit nezvratné změny. Pokud trombóza postihne srdce, vznikne infarkt myokardu, pokud mozek, tak cévní mozkové příhody. V případě plic se rozvine plicní embolie. Trombóza v žilách dolních končetin se pak projevuje otokem a velkou bolestivostí. Velkým rizikem u trombóz dolních končetin je to, že se může utrhnout a dostat se do plic, kde způsobí plicní embolii.

Léčba trombózy

V akutní fázi je tou největší snahou zastavit růst trombu a naopak jej rozpustit. Následná antikoagulační léčba pak snižuje riziko návratu trombózy. Trombóza se léčí obvykle konzervativně léky na ředění krve. Zpočátku se k ředění krve užívají injekce, které se aplikují do podkoží. Jde o nízkomolekulární hepariny, které se aplikují jednou nebo 2x denně. Aplikovat se musí vždy ve stejnou dobu. Posléze se pak přechází na tablety. Nejčastěji se jedná o Warfarin nebo Lawarin. Aby vše bylo tak, jak má být, je nutné pravidelně kontrolovat stupeň naředění krve. To se dělá pomocí odběru zvaného INR. Optimální hodnoty se u INR pohybují mezi 2,0-3,0. Působení léků ovlivňují některé další léky a také i to, co jíte. I proto je u trombózy důležité, abyste dodržovali speciální dietu. Je však zajímavé to, že o ní spousta pacientů vůbec neví. Ti, kdo o ní ví, ji často podceňují a přitom jim může zachránit život.

Dieta při trombóze

Dieta při trombóze by měla vycházet ze zásad zdravého životního stylu. Nutno je však přihlížet i na další choroby. Je založena na stabilním příjmu vitamínu K, a to tak, aby jeho hladina ve stravě nekolísal.

Rizikové potraviny

Rizikovými potravinami jsou brokolice, saláty z listové zeleniny, saláty ze syrového kyselého zelí, květák, nať petržele, kopr a řeřicha. Kromě této zeleniny byste se měli vyhnout i sušeným švestkám, mangu, kiwi, ostružinám a malinám. Pozor si dejte i na játra, kuřecí maso, olivový olej, kopřivový a zelený čaj.

V čem dále spočívá dieta při trombóze

  1. Maximálně omezte i konzumaci řepkového a slunečnicového oleje. Podporují totiž zánět cévní stěny a také látky zvyšující srážlivost krve.
  2. Zvyšte konzumaci omega-3 tuků, působí antikoagulačně a protizánětlivě. Konzumujte proto velké množství ryb a plodů moře.
  3. Upřednostňujte čerstvé, tepelně neupravené potraviny.
  4. Vyhýbejte se rostlinným máslům.
  5. Konzumujte celozrnné potraviny.
  6. Nesmažte!
  7. Zvyšte konzumaci olivového oleje.
  8. Arašídy a kešu oříšky jsou jedinečným a nejbohatším zdrojem omega-6.
  9. Vylučte ztužené margaríny.
  10. Omezte potraviny, které v sobě skrývají větší množství vitamínu K. Ze stravy zcela vylučte červenou řepu, avokádo, špenát, hlávkový salát, bílé i červené zelí, pórek, kapustu, brokolici, petrželovou nať, čerstvá rajčata, papriky i čerstvý hrách. V malém množství si můžete dopřát kořenovou zeleninu, ředkvičky, kyselou okurku, malé rajče, luštěniny (ne jako hlavní jídlo). Ovoce můžete konzumovat bez obav, kromě kiwi.

Léčba trvá obvykle 3-6 měsíců, někdy se však může stát celoživotní.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here