|

Jáhly: výborné recepty

Jáhly patřívaly k tradičním českým potravinám, které zde měly prim dříve než k nám dorazila rýže, brambory a těstoviny. Dnes jsou bohužel poněkud zavrženou potravinou, nad níž řada lidí ohrnuje nos. Škoda, protože jde o zdravou potravinu, která je po vhodné úpravě i velmi chutná.

Co jsou jáhly?

Jáhly jsou vyloupaná zrníčka z prosa setého, které jsou velké asi jeden milimetr. Dostaly se k nám z východní Asie. Neobsahují lepek a naopak obsahují 70% sacharidů, 11% bílkovin, vlákninu, minerály, jako draslík, hořčík, fosfor, měď, železo, zinek a vitamíny skupiny B.

Jáhelník

Co budete potřebovat:

  • 200 gramů jáhel
  • 4 vejce
  • 150 gramů moučkového cukru
  • 1 lžičku mleté skořice
  • 100 gramů rozinek
  • 100 gramů vlašských ořechů
  • 200 gramů kompotovaných švestek
  • máslo, zakysanou smetanu a sůl

Jak postupovat:

  1. Nejprve jáhly spařte vroucí vodou, aby nebyly hořké.
  2. V hrnci přiveďte do varu vodu se solí, pak přidejte spařené jáhly a vařte 20 minut do husté kaše.
  3. Hotové jáhly nechte vychladnout.
  4. Vejce rozklepněte a rozdělte na bílky a žloutky. Z bílků spolu s cukrem ušlehejte tuhý sníh.
  5. Bílkový sníh vmíchejte do jáhlové kaše.
  6. Vymažte pekáč máslem a rozprostřete půlku těsta, poklaďte půlkami švestek a přikryjte druhou polovinou těsta.
  7. Vložte do rozpálené trouby a pečte upečené do zlatova.
  8. Podávejte ozdobené švestkami a zakysanou smetanou.

Jáhlové rizoto

  • 250 gramů jáhel
  • 2-3 rajčata
  • 200 gramů masa
  • 500 ml vývaru
  • 1 pórek
  • 1 cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 100 gramů hub
  • sůl, parmezán

Postup přípravy:

  1. Očistěte cibuli a česnek, spařte rajčata a oloupejte slupku, pórek očistěte a omyjte. Vše nakrájejte na drobné kousky.
  2. Maso omyjte a nakrájejte na kostky.
  3. Spařte jáhly vroucí vodou.
  4. Rozpalte v pánvi olej, zpěňte cibuli, přidejte pórek, houby a maso, nechte zatáhnout.
  5. V následujícím kroku přidejte jáhly a vše důkladně vymíchejte. Vždy zalijte trochou vývaru tak, aby směs pěkně probublávala.
  6. Vařte zvolna cca 20 minut. Podle potřeby dolijte vývar a promíchejte.
  7. Ke konci vaření (asi 5 minut) přidejte rajčata a nakonec prolisovaný česnek.
  8. Na úplný konec vmíchejte parmazán.

Jahelné placičky

Co budete potřebovat:

  • 300 gramů jahel
  • 2 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 200 gramů špaldové krupice
  • pepř, sůl, muškátový oříšek, petrželka, pažitka, medvědí česne

Postup výroby:

  1. Jáhly spařte vroucí vodou.
  2. Dejte vařit do vroucí vody do kaše (cca 20 minut). Po uvaření nechte asi 10 minut odstát.
  3. Orestujte najemno nakrájenou cibulku, nastrouhanou mrkev.
  4. Jáhly pak smíchejte se špaldovou krupicí, olejem, orestovanou zeleninou, nasekanými bylinkami, muškátovým oříškem a solí.
  5. Vypracujte v hutné těsto.
  6. Vytvaruje placičky, které následně osmažte dozlatova v rozpáleném oleji.
  7. Podávejte ještě teplé s vařeným bramborem a salátem nebo jen tak.

Další články z rubriky

Tagy: , , ,

Zanechte odpověď