|

Kocovina – jak a co na ní a jak jí předcházet

Návodů na to, jak se úspěšně vyrovnat s ranní nevolností a oslabeností typickou pro kocovinu, existuje celá řada. Každý, kdo se s kocovinou někdy setkal, má jistě svůj vlastní recept, který mu pomáhá se s těmito nelibými stavy po požití alkoholu vypořádat. Přestože každému pomáhá něco jiného, existuje několik tipů, které jsou osvědčené a které doporučují i odborníci. Naopak silné kávě nebo lékům proti bolesti bychom se měli podle lékařů vyvarovat.

Co je to kocovina a proč vzniká?

S kocovinou se pravděpodobně v životě setkal nebo setká každý, kdo není radikální abstinent. Večírek se může jednoduše rozjet a člověk vypije víc, než je tělo schopné bez problémů zpracovat, jindy se kocovině neubráníme ani po jedné či dvou sklenkách – alkohol nám prostě „nesedne“. Kocovinou označujeme vedlejší účinky, které se dostavují po nadměrné konzumaci alkoholu. Typické jsou bolesti hlavy, žaludeční nevolnost, pocity žízně a sucha v ústech a třes doprovázený celkovým oslabením organismu. Kocovina je výsledkem složitých biochemických dějů, které v lidském těle při odbourávání alkoholu probíhají. Alkohol je v těle metabolicky oxidován na acetaldehyd, který je pro organismus toxický. Zároveň játra, která jsou plně zaměstnána odbouráváním alkoholu, nestačí vyrábět dostatek glukózy a v krvi dochází k poklesu její hladiny. Glukóza je však jediným zdrojem energie pro mozek a proto dochází ke zpomalení jeho činnosti. Alkohol je navíc osmoticky velmi aktivní, způsobuje nasávání vody do buněk, které tak zvětšují svůj objem. Mozkové buňky se rozpínají a vyvolávají třeštící bolest hlavy. Odbourávání alkoholu také vede k velkým ztrátám vody a v ní rozpuštěných látek – potřebných minerálů a vitamínů. Nastává dehydratace organismu.

Jak kocovině předejít?

Samozřejmě nejbezpečnější prevencí před kocovinou je alkohol vůbec nepít. Když už k tomu dojde, je důležité se před konzumací dostatečně najíst nejlépe tučným pokrmem a být dostatečně odpočatý – unavený organismus s alkoholem bojuje podstatně hůře. Odborníci dále doporučují doplnit tělu vitamíny, zejména ty rozpustné ve vodě – B-komplex a vitamín C (2-3 gramy). Proti překyselení žaludku zase uchrání sklenice vody s rozpuštěnou tabletou vápníku. Důležité je nemíchat různé druhy alkoholických nápojů. Během konzumace alkoholu průběžně doplňujte tekutiny čistou vodou, alespoň půl litru pak vypijte těsně před spaním. Do vody si můžete rozmačkat čerstvý citron. Pokud jste milovníky červeného vína, brandy nebo ležáku, dopřejte si po jejich konzumaci černé uhlí. Tyto nápoje totiž obsahují tzv. kongenery – látky, které kocovinu často zhoršují. Sladké nápoje s množstvím cukru zase urychlují přestup alkoholu do krve, a proto se jejich konzument rychleji opije.

Několik tipů, jak se zbavit kocoviny

Jestliže se vám i přesto nepodaří kocovině ubránit, vyzkoušejte některou z těchto rad:

  • proti žaludeční nevolnosti zkuste vypít sklenici vody s rozpuštěnou jedlou sodou nebo vyzkoušejte účinky některých osvědčených bylin – zázvoru, máty, řebříček či heřmánku, ze kterých můžete zhotovit odvar
  • hodně pijte, abyste doplnili zásoby ztracené vody a nezapomeňte také na příjem již zmíněných vitamínů (B-komplex a C), pro revitalizaci organismu jsou nezbytné
  • snažte se doplnit chybějící krevní cukry – za rychlý zdroj cukru i detoxikačních látek je považován med, vypijte jej např. rozpuštěný v teplém čaji; pokud vám to žaludek dovolí, nezapomeňte na vydatnou snídani, která je pro tělo zdrojem dalších důležitých látek
  • po „akci“ dopřejte organismu dlouhý spánek, tělo si potřebuje odpočinout
  • na nohy vás může postavit i silná polévka – dodá tělu ztracenou vodu, ionty, vitamíny a energii; někteří doporučují česnekovou, jiní dají zase přednost masovému vývaru
  • pokud máte dost sil, vyrazte si na procházku nebo si jděte zaplavat do bazénu – pohyb organismus okysličí a urychlí tak likvidaci nežádoucích metabolitů; otužilí jedinci mohou den začít i studenou sprchou
  • při silném pálení žáhy mohou ulevit antacida – léky, které snižují kyselost žaludečního obsahu

V současnosti navíc existují speciální preparáty, které urychlují odbourávání alkoholu i jeho sekundárních metabolitů. Většinou se však musí začít užívat ještě před započetím konzumace alkoholu.

Čeho se při „léčbě“ kocoviny vyvarovat?

Při „léčbě“ kocoviny zapomeňte především na kávu. Kofein sice pomáhá proti únavě, ale stejně jako alkohol z těla odvádí velké množství vody a ještě tak zhoršuje dehydrataci. Káva je navíc kyselá a prohlubuje tak překyselení žaludku. Vyvarujte se také klasickým lékům proti bolesti, jako je Aspirin nebo Ibalgin. S některými obtížemi sice mohou pomoci, ale na druhou stranu zhoršují žaludeční potíže. A v neposlední řadě si po ránu nechte zajít chuť na tzv. „vyprošťováka“, tedy další dávku alkoholu v domnění, že vám pomůže. Naopak nový příjem etanolu vyčerpá poslední zbytky z rezerv organismu a v kombinaci s již vzniklým acetaldehydem může vyústit ve velmi nepříjemnou otravu.

Další články z rubriky

Tagy: , , , ,

Zanechte odpověď