Plynatost a nadýmání sice nepatří k dobrovolně probíraným tématům, faktem je, že tu tento problém je a dokáže potrápit jednou za čas každého z nás. Někoho více a někoho méně. Někdo má k plynatosti a nadýmání sklon.
Ponejvíce je nadýmání spojeno s konzumací nevhodných a nadýmavých potravin. Nemusí tomu však být vždy. Nadýmání může být ovlivněno i hltáním, špatným pokousáním, stresem a kouřením. Vliv na nadýmání má i intolerance, alergie, neschopnost strávit nějaké potraviny, nesnášenlivost laktózy a lepku.
Co je nadýmání
U nadýmání dochází k velkému nahromadění plynu v břiše. To, je spojeno s pocitem plnosti, říháním a únikem plynů. Nadýmání může být bolestivé a může ho doprovázet dokonce i zvracení. Může ukazovat na onemocnění střev, žaludku, syndrom dráždivého tračníku. Je příznakem toho, že máte špatnou životosprávu. Pokud tyto problémy jsou časté a přetrvávající, je dobré zjistit, proč se tomu tak děje. Posléze je pak nutné náležitě upravit svůj jídelníček. V době kojení se nadýmavým potravinám však vyhýbáme zcela záměrně a to z preventivních důvodů.
Nejvíce nadýmavé potraviny
- Nejvíce nadýmavé jsou zelí, brokolice a kapusta. Je tomu tak proto, že obsahuje rafinózu, který trávením v tlustém střevě nutí bakterie produkovat plyny.
- Na druhém stupínku nadýmavosti jsou luštěniny. Střevní bakterie začnou krmit sacharidy, díky čemuž se pak produkují plyny. I když byste to neřekli, velmi nadýmavé jsu i mléčné výrobky. Jde především o sýry a mléko. Ty nejvíce obtíže působí lidem s intolerancí laktózy. Tito lidé neumí strávit mléčný cukr, který se hromadí ve střevech a způsobuje velké potíže. Jedinou cestou je vynechat vše, co obsahuje laktózu. Potraviny vyměňte za bezlaktózové potraviny a mléčné výrobky nahraďte kysanými výrobky.
- Velké procento lidí trpí skrytou alergií na jablka, ta se projevuje ještě větším umocněním toho přirozeného. Jablka totiž obsahují velké množství cukru. Pakliže s tím máte problém i vy, vyhýbat byste se měli všeobecně potravinám s vysokým obsahem bílého rafinovaného cukru.
- Podobně jako jablka na tom je i hroznové víno, švestky, hrušky, broskve, meruňky, blumy a banány.
- Ze zeleniny se ještě vyhýbejte artyčokům, chřestu, červené řepy, fenyklu, česneku, cibuli a houbám.
- Z obilovin omezte potraviny z pšenice a žita.
- Nevhodné jsou i veškeré kynuté potraviny, tedy buchty, drožďové koláče, knedlíky.
- Sycené nápoje
- Rafinovaný cukr
- Některé koření jako třeba kmín nebo anýz.
- Velké množství soli, která zadržuje v těle vodu a podporuje tím nadýmání.
Potraviny, které jsou nevhodné u kojení
Během kojení se velkým obloukem vyhýbejte čerstvému pečivu, květáku, zelí, brokolici, kapustě, luštěninám, kedlubně,ředkvičkám, zelenému hráčku, sóje, syceným nápojům, majonéze.