Domů Rodina a vztahy Pohřební hostina

Pohřební hostina

96

Po ukončení smutečního obřadu následuje pohřební hostina nebo také drobné pohoštění. Jde o slavnost, jejímž hlavním účelem je vzpomínka na zesnulého a sdílení smutku se všemi pozůstalými. Smuteční hostina a přítomnost rodinných příslušníků je pro nejbližší příbuzné zesnulého často velmi důležitá.

O smuteční hostině

V Evropě se po pohřbu odehrává buď utěšovací nebo pohřební hostina. S utěšovací hostinou se dodnes setkáte na jihu Itálie a především také i na Sicílii. Pohřební hostina je starobylým obyčejem, kterou provozovali už i antičtí Řekové a staří Slované. Ví se však, že je ještě starší. I když už se to dnes neví, původně sloužila k tomu, aby zabránila pomstichtivému hněvu zesnulého. Lidé tehdy věřili, že když jej budou neustále chválit a nabízet mu úlitby, udobří si ho. No, a jaké jiné místo by k tomu bylo lepší než taková pohřební hostina.

Pozdější rolí pohřební hostiny bylo předvádění bohatství ze strany pozůstalých. To ostatně u některých zůstalo dodnes. Takové hostiny se pak pořádají s velkým hunbukem v těch nejluxusnějších podnicích. Na Sardinii je pak u takových hostin typické, že se servíruje přemrštěné kvantum pokrmů. Takové hostiny však nerealizovali pouze bohatí, ale i umělci. I když jste chudí, neznamená to, že byste se vyhnuli bez hostiny. I oni pořádali a pořádají hostiny, jde však obvykle o tzv. domácí hostiny. V takovém prostředí lidé už nepředvádí své bohatství, jde o významnou společenskou událost. Byly to právě domácí pohřební hostiny, které tradiční hostinu posunuli trochu jiným směrem. Je to o sdílení smutku, zlepšování nálady, poděkování všem přítomným a rozloučení se se zesnulým.

Hosté na pohřební hostině

Počet pozvaných lidí na hostině významně souvisel se společenským postavením zesnulého. Pohřbít významného člověka je velmi nákladnou záležitostí.

Jak chápeme smuteční hostinu dnes

Smuteční hostina, jinak také kar, se sice koná až po pohřbu, ale zve se na ni předem. Pozvánka je obvykle přiložena ke smutečnímu oznámení. Na hostině nemusí být všichni, co se účastnili pohřbu. Hostina se zpravidla koná nedaleko obřadní síně. V případě, že je dál, nezapomeňte hostům zajistit odvoz. Pohřební hostina má především terapeutickou funkci, vzpružení psychiky nejbližších pozůstalých. Pohřebních hostin se dnes účastní i duchovní, který u věřících rodin posiluje a urychluje proces k normalitě a akceptaci smrti.

Malá smuteční hostina

Smuteční hostina může mít hned několik podob. Jednou z nich je krátké posezení, během něhož se připije na počest zesnulého. Takové setkání obvykle trvá asi hodinu a je bez rautu. Postačí zajistit pouze něco malého k vínu. Pozor, to se nedolévá!

Hostina v restauraci

Další možností smuteční hostiny je hostina v restauraci. Taková slavnost se skládá z přípitku na počest zesnulého, krátkého oběda a malého zákusku. Ani toto setkání se nějak neprotahuje.

Domácí hostina

Další možností jsou domácí hostiny, které se konají v domě zemřelého. O hostinu se pak starají ti, co pořádali pohřeb. Jídlo však mohou přinést i jiní příbuzní. Využít můžete i cateringových služeb anebo si ho objednáte v nějaké restauraci. Takový typ hostiny může trvat i několik hodin.

Co patří na pohřební hostinu

Se smuteční hostinou vždy bylo spojeno červené víno. Až později se smutečními nápoji stal rovněž i mošt, káva a pálenka. Možná to nevíte, ale k typickým smutečním pokrmům patří hrachová polévka se špekem a sýrem. Na stole by neměly chybět obložené talíře se šunkou a sýrem. Zapomenout by se nemělo na malou sladkost, ponejvíce se jedná o zákusek. Šunku do menu můžete zakomponovat i jinak. Můžete ji servírovat spolu s bramborovou nebo hrachovou kaší. Pokud chcete jen něco malého, můžete se inspirovat Amerikou, kde se servíruje speciální pohřební bageta s uzenými rybami. Ryby jsou ostatně také jednou z možných tradičních pokrmů pohřební hostiny.

V Česku se pohřební hostiny nenosily

Bohužel je tomu tak, díky přístupu komunismu u nás byly projevy smutku považovány za nežádoucí. Pohřební hostiny byly označovány za zbytečné. I proto u nás byla tato tradice na ústupu. Dnes se pohřební hostiny u nás pořádají nejvíce v restauračních zařízeních, pronajatých sálech i ve venkovních prostorách, chatách a chalupách. Domácí pohřby jsou u nás spíše výjimečné.

Nový extrém

Novým extrém, který pohřební hostinu doprovází je její focení a sdílení na sociálních sítích.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here