Domů Zdravý životní styl Zdravá výživa Puriny v potravinách

Puriny v potravinách

Puriny jsou chemickou látkou, heterocyklickou sloučeninou, která je v čistém stavu krystalickou, zásaditou látkou. Puriny se zcela běžně vyskytují v životně nezbytných látkách. V buňkách je pak tvoří spojením látek adeninu a guaninu.Tělo puriny přijímá v potravě a dále je pak v játrech zpracovává na další látky. Jejich přebytky jsou pak oxidovány v kyselinu močovou, která je pak v konečné fázi vylučována močí.
Jenomže, věc se má tak, že kyselina močová je ve vodě špatně rozpustná a při vysoké koncentraci nebo nízkém pH, krystalizuje a vytváří močové kameny. Při poruše purinového metabolismu dochází k nadprodukci kyseliny močové a hyperurikémii, což je stav s vysokou hladinou kyseliny močové v krvi. Následkem toho se pak krystaly usazují do měkkých tkání a kloubů, což v konečném výsledku způsobuje zánětlivou reakci. Vysoká hladina se objevuje u močových kamenů, Lesch-Nyhanově syndromu a vůbec nejvíce při DNĚ.

Dna

Dna patří k těm nejčastějším metabolickým poruchám purinů, kterými v současné době lidi trpí. Je to nemoc z blahobytu. A i když jde o chorobu především týkající se mužů, čím dál více se s ní můžeme potkat i u žen. Významně ji ovlivňuje to, co jíme. V případě již vzniklého problému je proto nezbytné, abyste omezili příjem purinů v potravinách.

Puriny v potravinách

Různé potraviny obsahují různé množství purinů, a proto je nutné některé ze svého jídelníčku vyřadit.

Zakázané potraviny

masové extrakty, droždí, vnitřnosti (telecí brzlík, játra, ledvinky apod.), uzené šproty, pohanka, pstruh, husa, herinek, maggi, játrové paštiky, hovězí, zvěřina, trvanlivé salámy, jitrnice, sojová omáčka, uzeniny, masa mladých zvířat (telecí, jehněčí, kuřecí), nakládaná masa,sardelová pasta, očka, olejovky, kakao, špenát, rebarbora, řepa, fíky, kostní morek, horká čokoláda, čaj, celozrnné výrobky, luštěniny, humr, krab, makrely, slávky, vepřové maso, mražené a konzervované potraviny, slunečnicová semínka. Vyhýbejte se i dráždivému koření. Užívat můžete zelené druhy.

Vhodné potraviny při purinové dietě

Máslo, vejce, zelenina, lískové oříšky, med, brambory, mandle, marmeláda, mléko, mléčné výrobky, ovoce, rýže, žito, tofu, tmavé i bílé pečivo, těstoviny z tvrdé pšenice, česnek, sýr, sušené ovoce, šunka, za studena lisované oleje, sladkovodní ryby, vlašské ořechy a cukr. Pít můžete bylinkové čaje z přesličky devětsil, prvosenka, žebříček, máta peprná a šípky. Dále můžete čistou vodu, Magnézii, Aquilu, Mattoni minerálka a Fatra. Důležité však je, aby minerálka neobsahovala příliš mnoho oxidu uhličitého.

Nevhodné jsou i některé technologie úprav

Ty totiž způsobují to, že hladina purinů v potravinách stoupá. K zakázaným úpravám patří smažení a grilování. Ideálními pak naopak dušení a vaření.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here