Domů Nemoci Onemocnění trávicího ústrojí Střevní chřipka

Střevní chřipka

Střevní chřipka je poměrně časté nakažlivé onemocnění trávicí soustavy zapříčiněné buď bakteriemi, nebo viry. Hlavními příznaky jsou průjem a křeče. Zdravý dospělý člověk obvykle zvládne nemoc svépomocí bez speciální medikace, důležitá je dieta v kombinaci s dodržováním pitného režimu, u malých dětí a starších osob je často zapotřebí lékařská pomoc.

Onemocnění trávicího traktu

Střevní chřipka, též žaludeční nebo střevní viróza, neboli gastroenteritida (latinský název je odvozen od názvů dvou orgánů, které postihuje, tedy gastro – žaludek a entero – střevo) je velmi nepříjemné onemocnění zažívacího ústrojí, které však nepatří do skupiny vážných nemocí. Inkubační doba se pohybuje od jednoho do tří dnů. Střevní chřipka může být buď akutní, anebo chronická. Pro první typ onemocnění je typický rychlý nástup a intenzivní průběh, který však během 2 až 5 dnů zpravidla odezní. Chronická gastroenteritida mívá výrazně mírnější, o to však delší průběh.

Příčiny onemocnění

Ke vzniku onemocnění dochází nejčastěji v důsledku požití kontaminovaných potravin či nápojů, které způsobí otravu, anebo dojde k napadení organismu viry nebo bakteriemi. Možná je přitom nákaza kapénkovou infekcí. I přes svůj český název střevní chřipka nemá původ tohoto onemocnění s chřipkou nic společného (střevní chřipka se ale částečně podobá chřipce svými příznaky), ale způsobují jej právě výše zmíněné viry, nejčastěji rotaviry, proviry nebo bakterie rodu Salmonella, Campylobacter a další. Infekci však mohou způsobit i parazité.

Příznaky střevní chřipky

Hlavními příznaky střevní chřipky jsou křeče v břiše doprovázené silným průjmem (řídkou páchnoucí stolicí minimálně 3x denně, která může mít i vodnatý charakter), ke kterým se často přidává zvýšená teplota až horečka, nadýmání a plynatost, bolest hlavy, nechutenství, bolesti svalů a celková slabost až malátnost. Ne vždy musí být všechny symptomy přítomny, například pro případ nákazy střevní chřipkou zkaženými potravinami je charakteristický průběh nemoci bez teploty, ovšem se zvracením.

Možné komplikace

Onemocnění mívá většinou bezrizikový průběh, je však důležité dbát na dodržování pitného režimu, neboť průjmem se tělo dehydruje. Okrajové věkové skupiny, děti do 6 let a senioři jsou ohroženi dehydratací více než ostatní a v některých případech je nutná jejich hospitalizace. U malých dětí může nastat dehydratace i v průběhu několika hodin, a proto pokud dítě nepřijímá tekutiny, je důležité vyhledat lékařskou pomoc. Zejména u kojenců se pak často přistupuje k podávání infuzí. Lékaře je třeba navštívit také v případě, že obtíže po 5 dnech neustupují.

Léčba

Při léčbě méně závažných forem střevní chřipky není medikace nutná. Doporučují se pouze podpůrné prostředky, jako je živočišné uhlí tlumicí průjem a léky určené k desinfekci střev a případně také probiotika (například lactobacily,která pomáhají obnovit narušenou střevní mikroflóru. V případě vysoké teploty pak léky tlumící horečku. Závažnější formy pak vyžadují léky, v případě bakteriální nákazy se podává například Endiaron. Obligatorní součástí léčby je vedle hydratace (doplňování ztrácených tekutin, přičemž tekutiny je nutné zpočátku podávat po lžičkách či v malých dávkách, aby je pacient nezvrátil) přísná dieta. První den nemoci je ideální nejíst vůbec. Pacient nesmí konzumovat žádná tučná jídla, smí se mu podávat suchary nebo piškoty, suché pečivo, banány, rýže, případně také vývar. Zakázáno je mléko, a to dokonce i v případě kojenců (jejich výživa se pak řeší infuzemi), vhodným nápojem je naproti tomu černý čaj. Dva týdny po odeznění nemoci se doporučuje vyvarovat se tučných, zejména smažených jídel.

Prevence

Hlavní metodou prevence je přísné dodržování hygienických návyků (mytí rukou, důkladné omývání ovoce a zeleniny), a to zejména na dovolené v exotických zemích. Vzhledem k tomu, že se střevní chřipka vyskytuje především v zemích Třetího světa, nepředstavují tyto země vhodné lokality pro dovolenou s malými dětmi. Protože se jedná o nakažlivé onemocnění, je součástí prevence také vyvarování se styku s nakaženými osobami, stejně jako s předměty, s nimiž přišly tyto osoby do styku. Důležité je i posilování imunity.

Foto: Freeimages.com

1 komentář

  1. Dobrý den,chci se jen zeptat,když dcera měla střevní chřipku a chytla jsem to od ní já, může to teď chytit zpátky ode mě, když jí teď prodělala?

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here