|

Fyziologie trávení a vstřebávání

Trávení potravy znamená její zpracování. Probíhá jednak mechanické trávení jehož úkolem je rozmělnění potravy na menší části, promíchání potravy s trávicími šťávami a posouvání potravy trávicí trubicí a také chemické trávení, kdy se pomocí enzymů obsažených v trávicí šťávě dochází ke štěpení živin přijatých v potravě na jednodušší látky.

Dutina ústní

V dutině ústní je potrava rozmělněna zuby a jazykem a promíchána se slinami, bezbarvou vazkou tekutinou, která obsahuje vodu, amylázu ptyalin (zahajuje trávení škrobu), mucin (hlenovitá látka umožňující vazkost hlenu) a lysozym (enzym ničící choroboplodné zárodky v potravě).

Po rozmělnění a promíchání se slinami je sousto polknuto a dostává se do hltanu a přes něj pak dále do jícnu. Hltan je od dýchací soustavy oddělen hrtanovou příklopkou (epiglottis). Následně potrava doputuje až do žaludku.

Žaludek

V žaludku je potrava promíchání se žaludeční šťávou, která obsahuje kyselinu chlorovodíkovou. Ta zajišťuje zničení choroboplodných zárodků. Žaludeční šťáva také obsahuje pepsin (štěpí bílkoviny na polypeptidy), mucin (zajišťuje ochranu stěny sliznice žaludku před natrávením žaludečními šťávami a chymozin (sráží mléčné bílkoviny na vločky).

Tenké střevo

Tenké střevo se dělí na 3 části – dvanáctník, lačník a kyčelník. Je místem nejintenzivnějšího trávení. Hladká svalovina tenkého střevy vykonává peristaltické pohyby (posun tráveniny) a kývavé pohyby (promíchání tráveniny se střevními šťávami).

Střevní šťáva je slabě zásadnitá (neutralizuje kyselinu chlorovodíkovou ze žaludku) a obsahuje peptidázy (štěpí bílkoviny), lipázy (štěpí tuky) a amylázy (štěpí vyšší sacharidy na jednoduché).

Do dvanáctníků ústí jaterní vývod (přivádí žluč) a vývod slinivky břišní.

Tenké střevo je také místem resorpce (vstřebávání) látek, vzniklých štěpením živin v potravě.

Pankreas (slinivka břišní)

Pankreatická šťáva obsahuje trypsin (trypsinogen – štěpí bílkoviny) a lipázy a amylázy.

Játra

Jsou největší žlázou lidského těla a mezi jejich hlavní funkce patří:

  • tvorba žluči
  • jsou centrem metabolismu všech živin
  • probíhá zde syntéza glykogenu (zásobního polysacharidu hub, živočichů a člověka) z glukózy
  • jsou místem detoxikace škodlivých látek (alkohol)
  • jsou zásobárnou některých látek (železo) a vitamínů (A,D, K, B)
  • jsou zdrojem tepla pro organismus (intenzivní metabolismus)
  • tvoří se v nich močovina

 

 

Další články z rubriky

Tagy: , ,

Zanechte odpověď