Kakao se nachází v mnoha oblíbených dezertech a dokonce i v některých slaných pokrmech. Ačkoliv jej mnoho lidí považuje za sladkou pochoutku. Bohužel jsou mezi námi lidé, kteří jsou na kakao citliví, nesnáší ho nebo na něj mají rovnou alergii. Myslíte si, že mezi ně patříte a potřebujete zjistit více informací? Máme je pro vás.
Obsah článku
Příznaky alergie na kakako
Měli byste vědět, že přecitlivělost na kakao a alergie na kakao není totéž.
Pokud jste na kakao alergičtí a sníte ho, váš imunitní systém na to reaguje a uvolní do krevního oběhu různé chemikálie, ale především histamin, které pak následně mohou ovlivnit vaše oči, nos, hrdlo, plíce, kůži i trávicí trakt. Potom, co tedy kakao sníte, objevit se ihned po pozření, ale i o něco později, může kopřivka, dušnost, žaludeční křeče, otok rtů, jazyka, hrdla, zvracení a sípání. Tyto reakce se přitom nemusí objevit pouze po pozření kakaa, ale i po jejím pouhém kontaktu. K těm nejzávažnějším projevům alergické reakce patří anafylaxe. Jde o život ohrožující stav, který je nutné okamžitě léčit. Spojeno to je s vysokými hladinami imunoglobulinu E.
Citlivost nebo intolerance kakaa se od alergie liší tím, že se u jejich reakce nijak nemění hladiny imunoglobulinu E. Mohou být však do toho být zapojeny další části imunitního systému. Tyto reakce obvykle také nejsou život ohrožující. Pokud jste citliví na samotné kakao nebo její složky jakými jsou aminokyselina tyramin, můžete ho dokonce i v malém množství konzumovat. Nicméně větší množství pak může vyvolat především reakci trávicího traktu. Reakce ale může být spojena i s výskytem akné, nadýmáním, plynatostí, zácpou, bolestí hlavy nebo migrénou, vyrážkou, kontaktní dermatitidou nebo žaludeční nevolností. Kofein v kakau může způsobit: třes, chvění, problém se spánkem, rychlý nebo nepravidelný srdeční tep, vysoký krevní tlak, bolest hlavy, závrať.
Příčiny
Reakce na kakao je pravděpodobnější, pokud jste již alergičtí na něco jiného, zvláště, když jde o mléko, pšenici nebo ořechy. Lidé s intolerancí na lepek nebo celiakií, reagují především na mléčnou čokoládu. Jedna z teorií říká, že to je způsobeno zkříženou reaktivitou.
Rizikové faktory
Lidé, kteří reagují na samotné kakao. Jiní ale zase na kofein v kakau. Další pak mohou nesnášet ořechy, pšenici, mléko nebo cukr, které se často v kakaových výrobcích objevují. Asi u 15% lidí s alergií na nikl se také objevuje problém s kakaem, je to proto, že mléčná i hořká čokoláda, tedy i samotné kakao ho obsahuje velké množství.
Základem je vyhýbání se rizikovým potravinám
Pokud jste alergičtí na kakao, musíte se vyhýbat všem potravinám, které ho obsahují. Nejde přitom pouze o čokoládu, ale i různé dezerty, mléka, čaje, kosmetiku, ochucenou kávu, alkoholické nápoje, některé džemy a marmelády. Pozor, najít ho můžete i v některých omáčkách a dresincích. Obsahovat ho mohou dokonce i některé léky.