Domů Nemoci Imunitní systém Alergie na kedlubnu

Alergie na kedlubnu

Alergie na kedlubnu nepředstavuje nějaké zcela jasné téma. Alergičtí bezesporu můžeme být na cokoliv. Faktem ale je, že kedlubna nepatří k těm nejčastěji nesnášeným zeleninám. Kedlubny spadají do rodiny Brassicaceae, jde tedy o brukvovitou zeleninu, a to už je pak trochu něco jiného. 

Do čeledi brukvovité patří třeba brokolice, kapusta, řeřicha, hořčice, tuřín, ředkev, řepka, květák a třeba i wasabi. Alergie na zeleninu z čeledi brukvovitých jsou relativně běžné. Nicméně i v tomto případě platí, že neexistuje příliš mnoho informací, protože nejsou snadno definovatelné a kategorizované. Opřít se tu můžeme jen o alergenní proteiny, které mohou být příčinou alergických reakcí na brukvovitou zeleninu. S touto čeledí je spojeno celkem 7 alergenů: 2S a 11S jsou proteiny semen, profiliny, proteiny pro přenos lipidů, hevein, proteiny podobné Bet v 1 a proteiny defensinu. 

Proteiny semen 

Tak třeba řepka a tuřín obsahují proteiny 2S a hořčice potom kromě 2S i 11 S protein. Tyto proteiny jsou většinou spojeny se semeny, ořechy a luštěninami. Reakce člověka na ně může být individuální. Záleží rovněž, jestli je sníte, nebo se dostanou na kůži. Ale i ony dokáží vyvolat anafylaktickou reakci. 

Proteiny profilinu 

Proteiny profilinu najdete v různých druzích ovoce, zeleniny, semen, obilí a v pylech rostlin a stromů. Reakce na ně může být rozmanitá a také záleží jestli je sníte, vdechnete nebo se jimi potřete. Všeobecně jsou ale považovány ze jeden z méně významných panalergenů. S největší pravděpodobností způsobují orální alergie. Obecně se trávením, vařením a dalším zpracováním rozkládají, tedy již nejsou nebezpečné. Alergie na profilin může být někdy spojena se syndromem latexového jídla, protože profiliny jsou menším panalergenem v kaučukovníku, který může senzibilovat alergiky na latex. 

Proteiny pro přenos lipidů 

Lipid Transfer Proteiny se nachází v brokolici, růžičkové kapustě, zelí, květáku a kedlubně. Lipid Transfer Proteins, čili LTP jsou panalergeny nacházející se v mnoha skupinách potravin a mohou způsobit vážné alergické reakce. Často se zjistí, že alergen spojuje dohromady to, co zpočátku vypadá jako spousta náhodných potravinových alergií. Tyto proteiny jsou tepelně stabilní, takže mohou způsobit alergickou reakci i po uvaření a zpracování jídla. Je pravděpodobnější, že způsobí vážné alergické reakce. Když je člověk alergický na mnoho potravin obsahujících proteiny pro přenos lipidů, obvykle napříč mnoha zdánlivě nesouvisejícími skupinami potravin, říká se, že dotyčný má syndrom LTP. 

Hevein 

Hevein je alergenní protein, který se nachází především v tuřínech a ředkvičkách. Je to alergen, který je zodpovědný za alergii na latex, má zkříženou reaktivitu s podobně tvarovanými proteiny ve slupce ovoce nebo zeleniny, což může způsobit alergickou reakci, která je známá i jako latexový potravinový syndrom. Je to velmi stabilní protein, takže se nepoškozuje teplem ani zpracováním a může způsobit vážné alergické reakce. 

Bez v 1 Proteiny 

jedinou brukvovitou zeleninou, která ho obsahuje je ředkvička. Alergie Bet v 1 jsou běžně spojeny se syndromem pylové potravinové alergie, který je znám i jako orální alergický syndrom. Při tomto syndromu se člověk nejprve stává senzibilním na pyl stromu nebo rostliny. Nejčastějším spouštěčem pylové potravinové alergie je pyl břízy. Člověk pak může být alergický na jiné proteiny v potravinách, které jsou podobné proteinům Bet v 1, často označované za Bet v 1-like nebo Bet v 1 homology. Bet v 1 proteiny se nachází v široké škále potravin včetně ovoce, zeleniny, ořechů, semen a obilí. Příznaky tohoto syndromu se nazývají příznaky orální alergie, protože mohou způsobit kýchání, svědění úst a rtů, stejně jako škrábání v krku a jazyku. Celkově vzato mohou tyto potraviny způsobit celkové podráždění úst, nosu a krku. Velmi zřídka ale natolik závažně, aby vznikla anafylaxe. Alergeny Bet v 1 jsou tepelně labilní, což znamená, že se poškodí teplem a tím se snižuje schopnost vyvolat alergickou reakci. 

Defensinové proteiny 

Defensinové proteiny se nachází ve wasabi. Obvykle jsou spojovány s pyly rostlin, ale byly spojeny i s alergií na celer a arašídy.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here