Kombucha je fermentovaný nápoj, o němž se říká, že má mnoho zdravotně pozitivních přínosů. Konzumuje se již od 220 roku před naším letopočtem. Jeho hlavními složkami jsou černý čaj, cukr a symbiotická kultura bakterií a kvasinek. Méně často se však hovoří o jeho rizicích nebo dokonce alergických reakcích, které mohou vyvolat.
Pojďme se na nebezpečí spojená s kombuchou podívat blíže
Obsah článku
Biologická rizika
K zavlečení nějakého alimentárního patogenu může dojít v kterémkoliv okamžiku přípravy jídla, a proto je velmi důležité, abyste dodržovali správné hygienické postupy. To zahrnuje i důležitost mít vždy čisté ruce a pracovní plochy. Ujistěte se rovněž, že jste důkladně vysterilizovali nádoby, do nichž chcete kombuchu uložit. K přípravě používejte pouze převařenou vodu.
Dalším rizikem je proces fermentace. Proces fermentace snižuje pH kapaliny, kdy se během 7-10 dnů snižuje z 5 na 2,5.
Poslední oblastí, kde může dojít k biologické kontaminace je SCOBY. Tato skupina živých organismů je náchylná k růstu plísní a hub, které mohou produkovat nebezpečné toxiny. Je proto vždy důležité zkontrolovat, zda SCOBY neobsahuje fyzické plísně, houby nebo má abnormální zbarvení. Pokud vykazuje nějaké abnormality, vyhoďte jej.
Chemické rizika kombuchy
Potenciální chemické nebezpečí kombuchy je spojeno s nádobami, které jsou používány k fermentaci a skladování kombuchy. Kvůli nízkému pH se doporučuje kombuchu mít ve skleněných nádobách, protože jiné materiály by mohly být poškozeny vlivem nízkého pH. Vždy je k tomu nutné používat potravinářské nádoby.
Další chemické riziko je spojeno z nadměrné spotřeby konečného produktu. Pak je hlavním rizikem tzv. laktátová acidóza, která je spojena s hromaděním kyseliny v krvi. Lidé s oslabeným imunitním systémem, těžcí alkoholici, těhotné ženy, mohou být k tomu náchylnější. Doporučená dávka je půl šálku kombuchy denně. Většina komerční kombuchy se prodává v mnohem větším množství a není obecně známé, že je tento nápoj určen ke konzumaci pouze v malém množství.
Alergie na kombuchu
Všeobecně nikde moc nenajdete zmínku o tom, že by kombucha mohla nějakou alergii způsobit. Faktem ale je, že někteří lidé po konzumaci kombuchy hlásili dušnost a sevření hrdla. Také je nutno vzít v úvahy, že jsou lidé, kteří jsou citliví na houby, plísně a kvasinky, takže je reálné, aby měli alergickou reakci.
Podle Mayo Clinic se alergie na kombuchu projevuje:
Nejvíce se projevuje jako nevolnost, vyrážka na obličeji nebo rameni, pocit svědění celého těla, průjem, bolest hlavy, neklid, zvýšená teplota.
Histaminová intolerance
Lidé s histaminovou intolerancí nemají trávicí enzym zvaný diaminooxidáza. Když pak jedí potraviny, které obsahují biogenní aminy, mohou dotyční pociťovat příznaky podobné alergiím již do 30 minut po konzumaci. Tato reakce může nastat po konzumaci fermentovaných potravin a nápojů jako víno, pivo, kysané zelí, kefír, miso nebo kombucha. Projevuje se to nejvíce na trávicím systému, kdy se objevuje bolest břicha, nevolnost, průjem. Způsobit to může i nepravidelnou menstruaci. Rozvinout se na tomto podkladě může i vysoký krevní tlak nebo závratě. Lidé s celiakií nebo s dráždivým tračníkem mají přitom větší riziko, že se u nich histaminová intolerance rozvine.