Komu křen škodí a kdo by ho neměl užívat, aby jim neublížil? Křen je u nás poměrně oblíbenou potravinou, a proto se objevuje v celé řadě pokrmů. Jde o velmi zdravou zeleninu, která má na tělo blahodárné účinky. Existují však výjimky. Ne všichni totiž mohou jíst křen.
Obsah článku
Nejprve něco málo o křenu
Křen je kořenová zelenina z čeledi Brassicaceae, jež je známá svou intenzivní chutí a vůní. Do stejné rodiny patří také zelí, brokolice, ředkvičky a řeřicha. Po staletí se používá po celém světě a to hlavně jako doplněk k pokrmům, i když se používá pro své léčivé vlastnosti. Obsahuje řadu účinných látek, které mohou poskytnout zdravotní výhody. Má rovněž i antibakteriální a protirakovinné účinky. Na jejím základě se připravují třeba tinktury a sirupy.
Křen obsahuje isothiokyanáty, které způsobují pocit tepla potom, co ho sníte. Nejde však obvykle o alergickou reakci. Tuto látku rovněž najdete i ve wasabi, v česneku a hořčičných semínkách. Nejde o obvyklou potravinu, která by způsobovala alergii.
Alergie na křen
Podle výzkumu může křen při konzumaci způsobit otok rtů, podráždění kůže, svědění a vyrážku. Kromě toho pak může vést rovněž i k trvalému záchvatu alergií. Alergii způsobuje okamžitá reakce zprostředkovaná IgE. Studie ale také tvrdí, že to byla první zpráva o pacientovi s alergií na křen. Proto jsou zapotřebí rozsáhlejší kontrolované studie, aby se zjistilo, zda je 18-kDa protein skutečně specifickým alergenem, který se kromě křenu objevuje i v ředkvičkách.
Intolerance na křen
Ačkoliv čerstvý křen má nízký obsah siřičitanů, konzervovaný nebo zpracovaný, obsahuje obvykle siřičitany jako konzervační prostředek. Lidé, kteří jsou na ně citliví, je proto mohou jíst jen v malém množství. S vysokým obsahem siřičitanů se musí vyhýbat.
Křen je také potravina s nízkým obsahem FOODMAP. FOODMAP to znamená fermentované oligosacharidy, disacharidy, monosacharidy a polyoly. Potraviny s vysokým obsahem jim totiž mohou způsobit příznaky potravinové intolerance, ovlivňující gastrointestinální systém. Je to možné zaměnit se skutečnou alergií. Nedochází však u ní k zvýšení hladin IgE. Křen dokonce ani neobsahuje velké množství salicylátů. Salicyláty jsou látky, které mají potenciál rovněž vyvolat symptopy potravinové intolerance.
Co však způsobit rozhodně může
Křen je spojen s kontaktní alergickou dermatitidou z isothiokyanátů, pokud se dostanou do kontaktu s kůží.
Možná je i křížová reaktivita
Což je spojeno s alergií na jiné potraviny jako na řepku, brokolice, zelí, květák, kapusta, kedlubna, wasabi, tuřín, řeřicha, ředkev a hořčice. A proto, pokud jste alergičtí na některou z těchto potravin, měli byste vědět, že je zde možnost, že budete stejně reagovat i na křen. Neměli byste ho proto také jíst.