Domů Nemoci Imunitní systém Alergie na lepek

Alergie na lepek

Alergie na lepek je celoživotní a neléčitelné autoimunní onemocnění, které se projevuje neschopností zažívacího systému trávit lepek. Příčinou je obranná reakce imunitního systému. Pokud pacient konzumuje potraviny obsahující lepek, jeho obranný systém začne vytvářet protilátky, které napadají sliznici, a působí mu celou řadu závažných zdravotních komplikací, především trávicí obtíže. Jedinou možnost terapie v současné době představuje bezlepková dieta.

Lepek v potravinách

Lepek, známý též jako gluten, je směs bílkovin obsažených především v pšenici, ječmenu a žitu. Látku podobnou glutenu, avenin, obsahuje také oves, který rovněž může způsobovat výše popsanou obrannou reakci obranného systému. Lepek neobsahují pouze klasické obilné potraviny, jako je chléb, pečivo, těstoviny, ale i celá řada dalších potravin, do kterých se přidává, například uzeniny, paštiky, mléčné výrobky a další. V případě nesnášenlivosti lepku je třeba pečlivě číst složení potravin na obalu.

Příčiny alergie na lepek

Alergie na lepek je geneticky podmíněná, pokud jí někdo z naší rodiny trpí, je třeba věnovat zvýšenou pozornost potenciálnímu výskytu příznaků u dětí.

Alergie na lepek se však může objevit nejen v dětství, ale také v dospělosti, kdy se vyskytuje u žen, stejně jako u mužů. Počet žen, které nesnášenlivostí lepku trpí, však převládá. Mezi klasické spouštěče alergie na lepek u dospělých patří prodělání závažné nemoci, úrazu, ale i těhotenství nebo porod. Někteří lékaři se domnívají, že rostoucí výskyt alergie na lepek, má na svědomí složení našeho jídelníčku, ve kterém je přemíra potravin na bázi pšenice, a doporučují proto nahrazovat ji z větší části také pohankou, prosem nebo kukuřicí. Lepek neobsahují ani brambory, rýže,luštěniny, sója, zelenina, ovoce, ryby, mléko a další potraviny.

Projevy alergie

Alergie na lepek se projevuje postupně. Člověk začne trpět zažívacími obtížemi, nedostatkem vitamínů a chudokrevností. Nápadný je náhlý úbytek na váze, zvýšená nemocnost nebo kazivost zubů. Tyto příznaky jsou obvykle výraznější u dětí než u dospělých. Následkem nesnášenlivosti lepku nemusí být pouhá alergie na lepek, ale také celiakie, nemoc, která je zrádná v tom, že se na rozdíl od potravinové alergie na lepek neprojeví okamžitě po konzumaci potraviny s obsahem lepku, ale se zpožděním několika měsíců.

Lepek a celiakie

Celiakie je vážné onemocnění, při kterém v důsledku působení lepku dochází ke změně povrchu tenkého střeva. Se snižováním povrchu tenkého střeva se postupně snižuje schopnost organismu trávit a následně vstřebávat živiny přijímané z potravy. Celiakie se stejně jako alergie na lepek vyskytuje u všech věkových skupin včetně dětí. Nemocný celiakií trpí průjmy, bolestmi břicha a plynatostí. Mezi typické příznaky rovněž patří únava a pokles hmotnosti. Děti, které celiakií trpí, celkově hůře prospívají. Dále se může objevit anémie, řídnutí kostí (osteoporóza), bolesti kloubů nebo zvýšená kazivost zubů. Projevy celiakie takřka okamžitě vymizí při zahájení přísné diety. V případě propuknutí celiakie však není nutná pouze bezlepková dieta, nýbrž vyloučení celé řady dalších pochutin, především výrobků z kravského mléka. Po zhojení sliznice tenkého střeva pak postačí vynechání potravin s obsahem lepku.

Diagnóza a význam léčby

V případě podezření na nesnášenlivost lepku je třeba vyhledat lékaře, který provede potřebná vyšetření ke stanovení nebo vyloučení diagnózy. Jedinou spolehlivou vyšetřovací metodou je střevní biopsie z tenkého střeva. Příznaky nesnášenlivosti lepku je důležité nepodceňovat. Neléčená celiakie může mít za následek nádorovité onemocnění střev a skončit i smrtí.

Život s alergií na lepek

V případě dodržování bezlepkové diety mohou vést pacienti trpící alergií na lepek plnohodnotný život. Díky sortimentu potravin bez obsahu lepku, který se neustále rozšiřuje i do běžných obchodů, není dodržování bezlepkové diety tak náročné, jako tomu bylo dříve. V restauracích je však často těžké objednat si zaručeně bezlepkový pokrm. Naštěstí se objevují jídelny (zejména jídelny při základních školách)a další podniky, kde se připravují také bezlepková jídla.

Foto: Freeimages.com

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here