Alergie na ovesné vločky je spojen s proteinem, který vločky obsahují a mohou u některých lidí způsobit alergickou reakci. Příznaky nesnášenlivosti ovesných vloček se přitom mohou pohybovat od mírných až po střední a postihují kůži, střeva a dýchací cesty.
Člověk, který snědl ovesné vločky, se může cítit špatně a pociťují příznaky alergie. Může se ale stát, že také trpí nesnášenlivostí na lepek. Přibližně 1 ze 100 lidí na celém světě má závažnou formu nesnášenlivosti lepku, který je znám jako celiakie.
Ačkoli ovesné vločky neobsahují lepek, zpracování ovsa spolu s potravinami, kteé obsahují lepek může vést ke křížové kontaminaci, což pak může vést k chybné diagnóze.
Příznaky
Příznaky alergie na ovesné vločky se mohou pohybovat od mírných až středně závažných a postihují kůži, střeva a dýchací cesty. Závažné potravinové alergie mohou vést k anafylaktickému šoku, který může být život ohrožující, pokud osoba nedostane okamžitou léčbu.
Příznaky anafylaktického šoku mohou zahrnovat:
- sípání, které může připomínat astmatický záchvat
- těsný hrudník
- oteklý jazyk a hrdlo, což omezuje dýchací cesty
- hlučné dýchání, hlavně při nádechu
- náhlý pokles krevního tlaku, který může výustit v šok
- závratě a zmatenost
- kolaps nebo ztráta vědomí
Příznaky anafylaktického šoku se obvykle objevují po jedné hodině od expozice. Pokud má osoba jakékoliv známky nebo příznaky anafylaktického šoku, potřebuje okamžitou lékařskou pomoc.
Okamžitá alergická reakce
Příznaky alergie na ovesné vločky u dospělých, kojenců a dětí zahrnují:
- kopřivku
- zarudlý obličej
- červenou svědivou vyrážku, kolem jazyka, úst nebo očí, která se může rozšířit i do dalších částí těla
- mírný otok rtů, očí nebo obličeje
- svědění v krku a v ústech
- slzící oči
- rýma nebo ucpaný nos
- kýchání
- průjem
- zvracení
- nadýmání
- žaludeční křeče
Tyto příznaky naznačují okamžitou potravinovou alergii a mohou se objevit krátce po jídle. Většina těchto příznaků se objeví do 2 hodin po konzumaci alergenu.
Opožděná alergická reakce
Někdy může ale dojít k opoždění příznaků potravinové alergie, což znamená, že se reakce nemusí objevit ihned po konzumaci alergenu. Reakce se mohou zpozdit 4-6 hodin. Někdy to ale může trvat i déle. Zpožděné příznaky mohou zahrnovat: ekzém, reflux, zácpa, průjem, otok tenkého střeva, výrazná bolest žaludku, častý pláč nebo úzkost.
Syndrom enterokolitidy vyvolané těmito proteiny je opožděné reakce potravinové alergie. To způsobuje závažně gastrointestinální symptomy, které mají tendenci se vyvinout přibližně 2-6 hodin po požití alergenu. Tento stav postihuje nejčastěji kojence, kteří poprvé onzumují určité potraviny nebo procházejí odstavením. Příznaky se zdají podobné jako u vážné virové nebo bakteriální infekce. Obsahují: časté zvracení, krvavý průjem, dehydratece v důsledku zvracení a průjmu. Pokud se objeví některý z těchto příznaků potřebuje okamžitou lékařskou pomoc.