Ředkvičky jsou jedlé kořeny z čeledi rostlin Brassicaceae. Do stejné skupiny patří také brokolice, zelí, wasabi a řepka. Křen sice rovněž patří do stejné rodiny rostlin, ale jde o radikálně jinou rostlinu.
Ředkvička obsahuje acylizothiocyanáty, které způsobují pocit tepla, ty pociťujete ve chvíli, když je sníte. Pozor ale, nejde je zaměňovat s alergickou reakcí. Acylizothiocyanát se nachází také v křenu, wasabi, česneku a hořčičných semínkách. Nachází se rovněž i v řadě průmyslově vyráběných jídel. Faktem ale je, že mohou způsobit kopřivkové projevy, otok sliznic, bolest hlavy a celkovou únavu. Pyl ředkvičky může způsobit alergickou rýmu, nejčastěji u lidí, kteří zeleninu pěstují, sbírají a zpracovávají.
Obsah článku
Potravinová intolerance na ředkvičky
Ředkvičky jsou potravinou s nízkým obsahem FODMAP. FODMAP znamená fermentované oligosacharidy, disacharidy, monosacharidy a polyoly. Potraviny s vysokým obsahem FODMAP mohou způsobit příznaky potravinové intolerance, ovlivňují gastrointestinální systém, což lze zaměnit za skutečnou potravinovou alergii IgE. Ředkvičky jsou potravinou s vysokým obsahem salicylátů. Salicyláty mají potenciál způsobit gastrointestinální symptomy potravinové intolerance u lidí, kteří jsou na ně citliví.
Přidružené syndromy
Ředkvička je spojena s kontaktní alergickou dermatitidou z isothiokyanátů, pokud se dostanou do kontaktu s kůží. Pyl ředkvičky je spojován s alergickou rýmou.
Křížová reaktivita je možná
Ředkvičky patří do čeledi Brassicaceae, takže je tu určitá možnost vzniku určité zkřížené reaktivitě mezi těmito potravinami, mezi které patří řepka, brokolice, zelí, květák, kapusta, kedlubny, tuřín, wasabi, řeřicha, hořčice a křen.
Zajímavá je v tomto případě hořčice
Hořčice patří do stejné čeledi jako ředkvičky. Alergie na ni představuje asi 1-7% potravinových alergií a mimo to je také 5-6 nejčastější příčinou anafylaktické reakce. Je to proto, že obsahuje čadu dráždivých látek. Jako třeba isothiokyanáty, sinalbin a kapsaicin. Z kapsaicinu se uvolňuje látkaP, která může způsobit degradaci žírných buněk, která ale není způsobena IgE. Mimo to hořčice obsahuje i další látky, které mohou vyvolat neimunologické reakce napodobující alergickou reakci. Dokonce i falešně pozitivní kožní testy. A právě hořčice je známá pro svou častou možnost zkřížení s ředkvičkou. Reagovat však může stejně jako ředkvička i se zelím, květákem, brokolicí, čínským zelím, růžičkovou kapustou, tuřínem a řepkou. Tohle všechno je nutné vzít v úvahu, pokud reagujete na jednu z těchto zmíněných potravin. Důležité je potom ze svého jídelníčku preventivně vyřadit a kontrolovat, zda ji náhodou nenajdete v polotovarech, hotových pokrmech a dalších potravinách.