Myslíte si, že máte alergii na špenát? Uvažujete, zda je možné mít alergii na špenát? Na tyto otázky máme pro vás odpovědi. V prvé řadě musíme říct, že špenát nepatří mezi TOP alergeny. Nicméně, existují i tací, kteří na něj alergičtí doopravdy jsou.
Zatímco histaminová intolerance a potravinové alergie sdílí spolu některé příznaky, nejsou však jedním shodným zdravotním problémem, tedy jednou diagnózou. Histaminová intolerance je stav, u něhož tělo nedokáže zpracovat vysoké hladiny histaminu přirozeně přítomné v některých potravinách. K neschopnosti zpracovat histamin dochází, když jsou inhibovány enzymy, které vaše tělo potřebuje k rozkladu histaminu. V důsledku toho se histamin dostává do krevního oběhu a způsobuje příznaky.
Na druhé straně potravinové alergie jsou abnormální reakci imunitního systému na jídlo. Příznaky se objeví, když tělo identifikuje potravinu jako škodlivou látku a nadměrně produkuje histamin.
Obsah článku
Co je histamin?
Histamin je chemická látka, která vysílá zprávy mezi buňkami. Primárně spolupracuje s imunitním systémem na ochraně vašeho těla před cizími látkami. Při alergiích na imunitní systém přehnaně reaguje na škodlivé látky alergeny. Když k tomu dojde, produkuje nadbytek histaminu, což má za následek příznaky alergie.
Špenát je vysoce histaminová potravina
Špenát má přirozeně vysokou hladinu histaminů. Histaminová intolerance se těžko diagnostikuje. Často vyžaduje nejprve vyloučit potravinové alergie. Pokud máte podezření na histaminovou intoleranci, můžete vyzkoušet nízkohistaminovou dietu, abyste zjistili, zda vám pomáhá.
Příznaky
Stejně jako u jiné potravinové alergie může alergie na špenát vyvolat širokou škálu příznaků:
- svědění
- kopřivku
- zácpu
- kýchání
- svědění nosu a očí
- zvracení
- bolest břicha
- průjem
- otok
Kromě typických projevů potravinové alergie se může objevit i anafylaxe.
Tedy chrapot, těsnost v krku, sípání, potíže s dýcháním, pocit mravenčením. Tento stav je život ohrožující a měli byste volat rychlou záchrannou službu.
Diagnostika
Diagnostika potravinových alergií může být spojena s odběrem krve, kožními testy, eliminací z potravy nebo orální provokací.
Léčba alergie na špenát
Léčba alergie na špenát v první řadě znamená vyhýbání se špenátu a potravinám, kde špenát figuruje. Kromě toho mohou pak pomoci i nějaké léky. Jde především o antihistaminika, které blokují chemický histamin. A proto jsou první volbou léčby příznaků alergie na špenát. Alergie druhé generace mají přitom méně vedlejších účinků.
Čeho se vyvarovat a potravinové alternativy
Je nezbytné, abyste se vyhnuli špenátu v jeho přirozené podobě. Kontrolujte i etikety, protože ho někdy můžete najít i tam, kde byste ho možná nečekali. Může jít o barvivo nebo přísadu. Naštěstí špenát není zase tak běžnou přísadou a tak se hojně nepoužívá. Ale najdete ho třeba v dipech, omáčkách, těstovinách, vaječných jídlech, salátech a polévkách. Když budete jíst v restauracích dávejte si pozor na to, co dané jídlo tvoří, abyste se vyhnuli i křížové kontaminaci. Špenát v jídle nahradíte kapustou, mangoldem a zeleným salátem. Naštěstí to není zase taková nenahraditelná potravina, která se používá každodenně, takže život bez ní není tak náročný.