Domů Nemoci Imunitní systém Anafylaktický šok

Anafylaktický šok

Anafylaktický šok (též alergický šok) je druh alergické reakce, která vážně ohrožuje život pacienta, a může způsobit také jeho smrt. Tato reakce je vyvolána neadekvátní (nadměrně silnou) odezvou organismu na přítomnost známého alergenu. U pacienta může dojít ke stažení dýchacích cest i k bezvědomí. Příčin anafylaktického šoku může být několik, nejčastěji se jedná o hmyzí bodnutí.

Příznaky

Anafylaktický šok jakožto neadekvátní odpověď imunitního systému na setkání se známým alergenem (jeho organismus se s ním již setkal), kdy v těle dochází k uvolnění nadměrného množství histaminu a heparinu, má několik příznaků s různou mírou závažnosti. Zpočátku se projevuje kožní vyrážkou a pocitem plného nosu, což může být doprovázeno kašlem. Pacienti bývají nápadně bledí a mají opocenou kůži. Poté dojde k otoku dýchacích cest, což může způsobit udušení. Zároveň dochází ke snížení prokrvení těla včetně životně důležitých orgánů. Někdy dokonce může mít pacient velmi nízký tlak (způsobený stažením cév) a dokonce upadnout do bezvědomí. Mezi další možné příznaky pak patří svědění pokožky, kýchání, ale také průjem spojený s křečemi v břiše nebo zvracení či nevolnost. Riziko anafylaktického šoku spočívá v tom, že může způsobit smrt pacienta (obvykle v důsledku selhání činnosti dýchací a oběhové soustavy) nebo nevratné poškození životně důležitých orgánů, například mozku.

Možné příčiny

Existuje několik konkrétních příčin, které mohou výše popsané příznaky vyvolat. Společné je jim to, že se vždy jedná o nějaký druh alergenu. Tím může být nějaký druh potraviny (například exotické ovoce, vejce nebo ořechy), nebo nějaké aditivum (éčko nebo jiná látka), které se do potravin přidává. Zdroji éček jsou především cukrovinky, barvené bonbóny, dezerty, alkoholické likéry, paštiky, perníky, dekorace používaná ke zdobení cukrářských výrobků a polotovary. Dalším spouštěčem této reakce může být hmyzí bodnutí (nejčastěji včelou nebo vosou). Právě hmyzí bodnutí je nejčastější příčinou anafylaxe. Jsou známy také případy, kdy anafylaktickou reakci způsobil nějaký medikament (zejména antibiotický) nebo kontrastní látka podávaná pacientovi před vyšetřením.

Léčba a první pomoc

Anafylaktický šok je akutní stav organismu, který vyžaduje rychlou lékařskou pomoc. Roli zde hraje každá minuta. Primárně důležité je zajistit podporu životně důležitých funkcí, tedy funkce oběhové a dýchací soustavy. Při první pomoci je nutno zkontrolovat, zda není zapadlý jazyk, a zda je přítomen pulz, v některých případech je nutno zahájit masáž srdce. Pokud je pacient v bezvědomí, měl by ležet v poloze na boku, aby nehrozilo riziko udušení vlastními zvratky. Před zavoláním rychlé pomoci se přesvědčte, zda u sebe pacient nemá aplikátor s adrenalinem, pokud ano, proveďte vpich. K léčbě šoku se používá právě adrenalin. Dále se podávají antihistaminika k potlačení alergické reakce. Anafylaktický šok často vyžaduje hospitalizaci.

Prevence

Prevence anafylaktického šoku spočívá ve snaze eliminovat riziko, že nastane alergická rekce. To v praxi znamená, že by pacienti, kteří jsou alergičtí například na některá potravinářská aditiva, měli před konzumací potravin pečlivě číst složení na obalu výrobku, nebo, že by se pacienti alergičtí na hmyzí bodnutí by neměli pohybovat ve volné přírodě v ročních obdobích, kdy je zde hmyz. Další možnost prevence spočívá v očkování. Pokud si organismus zvykne na daný alergen (který je mu pravidelně podáván v malém množství), lze předpokládat, že jeho reakce v budoucnu nebude tolik bouřlivá a způsobilá ohrozit jeho život. Pacienti, kteří se již s anafylaktickým šokem ve svém životě u sebe setkali, anebo jsou alergičtí na hmyzí bodnutí, by u sebe měli preventivně nosit adrenalin (epinefrin) s aplikátorem.

Foto: Freeimages.com

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here