L-arginin je aminokyselina, čili jeden ze základních kamenů bílkovin. Získáváme ho ze stravy, a to hlavně z živočišných zdrojů. Jde o semi-esenciální kyselinu, kterou si organismus za určitých podmínek nedokáže sám v dostatečném množství vyrobit. K této situaci dochází v období růstu nebo také ve stáří, při zvýšené tělesné námaze, nemoci a podobně. Za běžných fyziologických podmínek vzniká při biochemickém cyklu močoviny z aminokyseliny zvané ornitin. Vzniká hlavně v tkáních ledvin, jater a mozku.
Obsah článku
Role argininu v organismu
V těle se arginin přeměňuje na oxid dusný, což způsobuje rozšíření krevních cév, čehož je možné využívat při silovém tréninku, ale mimo to má také dobrý dopad na zdraví srdce a mozku. Stimuluje produkci určitých hormonů, a to hlavně růstového hormonu a inzulínu, což podporuje lepší zásobení buněk živinami a zlepšení hladin energie a podpoře růstu svalů. Arginin také podporuje urychlení rekonvalescence po úrazech. Pomáhá regeneraci šlach a úponům, které jsou přetížené sportem. Má omlazující účinky.
Pozitivní účinky argininu
- Arginin zlepšuje imunitní reakci organismu
- Prokrvuje a tím podporuje regeneraci organismu
- Podporuje spermatogenezi a erekci
- Reguluje množství krevního cukru
- Podporuje zásobování mozku a srdce kyslíkem
- Podporuje regulovat hladinu krevního cukru
Kde arginin v potravinách najdeme?
Mezi nejlepší potravinové zdroje argininu patří vejce, mléčné výrobky (hlavně jogurt, kefír, sýry), hovězí maso, drůbeží maso, játra, orgánové maso, volně žijící ryby, sezamová, dýňová a slunečnicová semínka, mořské řasy, spirulina, brazilské ořechy, vlašské ořechy, mandle, kokosová dužina.
Správné dávkování argininu
Doporučená denní dávka se pohybuje kolem 2 až 6 gramů denně. Vyšší množství může způsobit trávicí potíže.
Předávkování
Arginin je považován za bezpečný, a to i tehdy, když je užíván ve vysokých dávkách. Nicméně, předávkovat se jím můžete. Nebezpečný je hlavně pro děti. Ovlivňuje se vzájemně s léky na snížení krevního tlaku, léky na erektilní dysfunkci, léky na ředění krve, léky na cukrovku, léky na zvýšení průtoku krve a močopudnými léky. Ovlivňuje se navzájem nejen s léky, ale i s bylinami a potravinovými doplňky jako: koenzym Q10, rybí olej, lycium, kopřiva, theanin, řecké seno, ženšen, hřebíček, angelika, česnek, ginkgo biloba, kurkuma, alkoholem.
Pokud se chcete vyhnout oparům
Pokud vás trápí opary, zkuste se naopak potravinám s vysokým obsahem argininu vyhýbat. Arginin totiž v těle podporuje replikaci HSV-1. Není dobré, aby užívali potravinové doplňky s argininem, tedy ani přípravky na podporu erekce a růst svalů.
Předtím, než se rozhodnete zvýšit si přísun argininu v potravinách nebo přímo v doplňcích, měli byste se o tomto rozhodnutí nejprve poradit se svým lékařem. Někdy vám jej může doporučit i lékař sám.