Domů Zdravý životní styl Recepty Batáty – recepty na úpravu

Batáty – recepty na úpravu

Batáty se v české kuchyni v posledních letech prosazují čím dál více. Spousta lidí jí však stále pro její zvláštní sladkou chuť stále nedokáže přijít na chuť, copak pak na jméno. Mnohdy za to však může nesprávná úprava a podávání s nevhodnými potravinami. Zkuste to s námi, batáty jsou zdravé, obsahují velké množství uhlovodanů, draslíku, beta karotenu i vitamínu A, B i C.

O batátech

I když jsou batáty považovány za kulinářskou novinku, do Evropy však byly převezeny ještě o 100 let dříve než brambory. Jde o tradiční zeleninu hojně využívanou v Indii a asijské kuchyni. Velice si rozumí s kari, chilli a dalšími sladkými, kyselými a pálivými chutěmi. I když to není u nás zatím zažito, batáty se dokonce hodí i do polévky. zkombinovat je můžete i s jablky do sladkého salátu anebo je usmažte jako hranolky. Doporučujeme je podávat s kachním, krůtím a kuřecím masem. Vhodné je batáty péct spolu s daným masem.

Indická polévka s batáty

Co na ni potřebujete:

  • 1 cibuli
  • 3 lžíce oleje
  • 1 batátu
  • 2 mrkve
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce kari
  • čerstvý zázvor
  • 1 chilli paprička
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • sůl
  • pepř
  • čerstvý koriandr
  • konzerva drcených rajčat

Postup práce:

  1. Na drobno nakrájejte cibuli, zázvor i chilli.
  2. Poté vložte na rozpálenou pánev a nechte zesklovatět.
  3. Oloupanou batátu nakrájejte na malé kostičky, oloupané mrkve nakrájené na půl kolečka, prolisovaný česnek a kari koření.
  4. Po chvilce vše zalijte rajčaty a osolte.
  5. Vařte do měkka.
  6. Můžete nakonec rozmixovat.
  7. Dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou a posypte koriandrem.

Batátové hranolky

Co na ně budete potřebovat:

  • 2 velké batáty
  • 3 lžíce olivového oleje
  • sůl a barevný mletý pepř

Postup přípravy:

  1. Oloupejte batáty a nakrájejte je na stejně velké hranolky o šířce asi 1 cm.
  2. Důkladně promíchejte se solí, s pepřem i olivovým olejem.
  3. Dejte na plech a vložte do rozehřáté trouby na 180 stupňů a pečte asi 30 minut. V průběhu pečení hranolky 3x zmáčkněte vařečkou, což zajistí jejich důkladné propečení ze všech stran.
  4. Hlídejte, abyste hranolky chytly v ten správný moment, kdy budou zlatavé.

Náš tip: Okořenit je můžete i česnekem, tymiánem nebo sladkou paprikou.
Podávejte je s tatarskou omáčkou anebo zkuste asijskou omáčku, kdy do majonézy vmícháte 1 lžíci worchesteru, česnek bazalku, citronovou šťávu, sůl a pepř.

Batátová kaše

Co budete na batátech potřebovat:

  • 1 kilo batátů
  • 50 gramů másla
  • 50 ml olivového oleje
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • sůl, pepř

Postup přípravy:

  1. Omyté a oloupané batáty nakrájejte na kostičky.
  2. Batáty uvařte v osolené vodě doměkka, tak jako brambory.
  3. Uvařené batáty pak zceďte a nechte okapat.
  4. Batáty pak vložte do rendlíku a ještě je důkladně protřepte, abyste z nich vytřepali zbytek tekutiny. Nechte ji vypařit nad plamenem (asi 30 sekund).
  5. Batáty rozšťouchejte a postupně kaši obohacujte o máslo a olivový olej. Šťouchejte dohladka. Nakonec kaši dochuťte solí, pepřem a balzamikem.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here