Bezezbytková dieta není ideální dietou pro jedlíky. Je o zbytcích ve střevě, které škodí celému trávicímu traktu. Tato dieta se věnuje očistě střev. Drží ji lidé, které trápí chronický zánět tlustého střeva, Crohnova choroba, ulcerózní kolitida, po operaci střev, při léčbě rakoviny tlustého střeva, častý průjem nebo střevní neprůchodnost. Jde o zdravotní dietu, jejíž součástí jsou jistá omezení, které je zapotřebí dodržet. Pak dokáže nemocným lidem pomoci a ulevit. Pozor, jejím cílem není to, abyste zhubli.
Dieta je zaměřená na tlusté střevo, jeho očistu, zprůchodnění, zklidnění, obnovení funkcí. Je proto lehce stravitelná s nízkým obsahem tuků a nadýmavých potravin. Zároveň obsahuje více bílkovin než běžná strava. Při této dietě nesmí střeva nijak dráždit a nesmí v něm zůstávat žádné nestrávené zbytky. Nevhodné jsou i potraviny bohaté na hrubou vlákninu.
Obsah článku
Nevhodné potraviny
K nevhodným potravinám u bezezbytkové diety patří tučné maso a ryby, uzeniny, tučné mléčné výrobky a mléko, ochucené jogurty s ořechy a ovesnými vločkami, čerstvé pečivo, celozrnné výrobky, luštěniny, syrová zelenina, syrové ovoce se slupkou, semínky, peckami, houby, ořechy, mák, kokos, kynutý knedlík, česnek, pepř, pálivé koření, slané pochutiny, kečup, hořčice, kakao, káva, perlivé minerálky a alkohol.
Tip na jídelníček
Den první
- snídaně: vánočka s ghí, meruňkový džem
- svačina: banánový kefírový koktejl
- oběd: boloňské tagliatelle s parmazánem
- svačina: strouhané jablko se strouhanou mrkví a piškoty
- večeře: kuřecí vývar s nudličkami a kořenovou zeleninou
Den druhý
- snídaně: selský jogurt se strouhaným jablkem a skořicí
- svačina: broskvový kompot
- oběd: kuřecí plátek s dušenou mrkví a rýží
- svačina: suchary s tvarohovou pomazánkou
- večeře: tomatová polévka s krutony, bazalkou a parmezánem
Den třetí
- snídaně: Včerejší rohlík namazaný máslem a vejce natvrdo
- svačina: bílý jogurt s meruňkovým kompotem
- oběd: pečený králík na páře s bramborovou kaší
- svačina: mléčná rýže
- večeře: trhané kuřecí maso s pečenou kořenovou zeleninou
Den čtvrtý
- snídaně: rohlík s cottage a pažitkou
- svačina: termix
- oběd: dušená bílá treska s bramborovou kaší
- svačina: banán
- Večeře: palačinky plněné tvarohem a povidly
Den pátý
- snídaně: suchary s vajíčkovou pomazánkou z tvarohu, cottage nebo lučiny
- svačina: tvaroh s banánem
- oběd: krůtí prsa ve vlastní šťávě s rýží a meruňkovým kompotem
- svačina: kefír
- večeře: pečený karbanátek s bramborem
Den pátý
- snídaně: vaječná omeleta
- svačina: meruňkový kompot
- oběd: zapečené brambory se šunkou a sýrem
- svačina: strouhané oloupané jablko
- večeře: kuřecí vývar s celestýnskými nudlemi a kořenovou zeleninou
Den šestý
- snídaně: karlovarský rohlík
- svačina: acidofilní mléko
- oběd: kuře na kmíně, rýže a švestkový kompot
- svačina: suchary s tvarohovou pomazánkou a pažitkou
- večeře: lisovaná bramborová polévka s houskou
Den sedmý
- snídaně: toasty se šunkou a sýrem
- svačina: ovocná přesnídávka s piškoty
- oběd: koprová omáčka s brambory a vejcem
- svačina: banán
- večeře: krémová cuketová polévka