Bílkoviny patří k základním živinám, základní stavební jednotku každého živého organismu. I přes veškerou snahu některých z nás, se bez ní neobejdeme. V těle slouží pro stavbu a obnovu tkání,stavbu svalů, tvorbu hormonů, dobrou imunitu i tvorbu erytrocytů.
V potravě se zcela přirozeně vyskytuje na 20 druhů bílkovin. Naše tělo přitom nezbytně potřebuje všechny. Okolo 11 si umí tělo samo poskládat, těch 9 zbylých musíme dodávat v jídle. Doporučená dávka bílkovin se denně pohybuje okolo 1 gramu na 1 kilogram váhy. Sportovci by si příjem bílkovin navýšit na 1,6 gramů na 1 kilogram váhy. Pozor však, ani při hubnutí nesmíte denní přísun snižovat! Omezit se mají tuky a sacharidy. Také byste měli vědět, že přísun bílkovin by měl být rovnoměrný a ne nárazovou.
Proč jíst bílkoviny
Není to jen proto, že se bez nich jednoduše neobejdeme, ale i proto, že hrají hlavní roli při spalování tuků. Jsou to právě ony, jež dokáží nastartovat metabolismus a oddálit pocit hladu. Možná jste to ani nevěděli, ale jsou to právě ony, co zabraňují uvolňování sacharidů do krevního oběhu, což zabraňuje náhlým výkyvům hladiny cukru v krvi, které jinak podporují ukládání tuků a pokles energetické hladiny.
Zdroje bílkovin
Živočišné bílkoviny
Velké množství bílkovin najdete samozřejmě v libovém mase. Vůbec nejlepším zdrojem jsou hovězí, krůtí a kuřecí steaky, které obsahují až 23 gramů bílkovin na 100 gramů hmoty. Podobně na tom je i losos a tuňák (ale pozor, ne ten v oleji!).
Mléčné výrobky
Dalším velkým zdrojem bílkovin jsou ve všeobecnosti sýry a další mléčné výrobky. Vůbec nejvíce bílkovin ze všech sýrů má parmezán, a to 36 gramů na 100 gramů sýra. Jenže kromě toho obsahuje i 25% tuku a jeho kalorická hodnota je poměrně vysoká, a proto je lepší sáhnout po sýrech s nižším obsahem bílkoviny, které mají jen 10 gramů tuku a jejich kalorická hodnota se pohybuje okolo 900 KJ. Jde například o mozzarellu, tradiční český tvarůžek nebo hermelín. S mlékem a syrovátkou je to však jiné, buď jsou chudé na bílkoviny anebo bohaté na tuky a cukry.
Luštěniny
Vůbec tou největší bílkovinovou bombou je sója, která obsahuje až 50 gramů bílkovin. Dobrá je i čočka a hrách, které však obsahují i velké množství sacharidů a bílkovin jen polovinu než sója.
Bílkoviny a hubnutí
Bílkoviny jsou pro hubnutí důležité, jelikož jsou nezbytné za celou řadu metabolických procesů. Enzymy a hormony, které jsou tvořeny z bílkovin, podporují trávení. Bílkoviny také zahánějí hlad, rychleji zasycují a zpomalují trávení sacharidů. Velkou výhodou je i to, že se neukládají do zásoby. Podporuje tvorbu svalové hmoty. A jde vůbec i o nejpomaleji fungující živinu, která vydává energii bez toho, abyste dělali cokoliv jiného. Mimo jiné také významně ovlivňují i imunitu a nervový systém.