Bulgur je blízkým příbuzným kuskusu. Jeho výživová hodnota je mnohem vyšší než u rýže. Úprava je poměrně snadná a rychlá. Je škoda, že i přes tyto skutečnosti v české kuchyni zůstává stále poněkud opomenut.
Bulgur není sám o sobě obilovinou, jde o produkt, který s získává z tvrdých odrůd pšenice, jejíž zrna se namáčí, uvaří a pak po vysušení rozdrtí na menší kousky. Tímto procesem v obilovině dojde k přeměně škrobů na jednoduché cukry a vzniku různých enzymů. Potravina je bohatá na vitamín A, železo, fosfor a hořčík. Díky tomu je pak následná příprava snadná a rychlá. Nemusíte jej vařit ale jen zalít horkou vodou a nechat odstát. Bulgur je lehce stravitelný a má příznivé nutriční hodnoty. Jde rovněž o skvělý zdroj bílkovin i vlákniny.
Základní recept na přípravu bulguru
Bulgur zalijte vodou v dvojnásobném množství, přidejte špetku soli a kapku oleje. 20 minut nechte v teple odstát.
Bulgur se zeleninou a parmazánem
K přípravě potřebujete:
- 1 cibule
- 100 gramů parmazánu
- 300 gramů bulguru
- 2 papriky
- 5 rajčat
- 1 lžíce olivového oleje
- mletý barevný pepř, sůl a tymián
Postup přípravy:
- Bulgur připravte podle návodu na obalu anebo tak, jak je popsáno výše.
- Mezitím omyjte papriku, očistěte a nakrájejte na drobné nudličky.
- Rajčata spařte, oloupejte a nakrájejte na drobné kostky.
- Oloupejte cibuli a nakrájejte na drobné kostičky.
- V pánvi rozpalte olej, osmahněte cibuli, přidejte zeleninu a chvilku poduste ve vlastní šťávě. Nenechávejte dlouho, abyste ze zeleniny neměli bláto, ale jen tak na skus.
- Nakonec přisypte uvařený bulgur, přisolte, opepřete a okořeňte tymiánem.
- Nakonec vše zasypejte strouhaným parmezánem.
Zapečený bulgur s tuňákem
Co budete potřebovat:
- 300 gramů bulguru
- 1 plechovku tuňáka ve vlastní šťávě
- 100 gramů uzené mozzarelly
- 1 zakysaná smetana
- 100 gramů černých oliv
- 3 rajčata
- 1 pórek
- šalotka
- olivový olej
- bazalka
- kari
- sůl
- italské koření – česnek, oregano, bazalka, tymián, petrželová nať, pepř a sušená rajčata
- kari
Postup přípravy:
- Bulgur připravte podle návodu na obalu nebo podle prvního návodu.
- Předehřejte troubu.
- Vymažte zapékací misku olivovým olejem a na dno poklaďte nakrájený pórek, šalotku, olivy a tuňáka.
- Následně vše zasypte směsí koření a kari.
- Přidejte na kolečka nakrájená rajčata, potřete zakysanou smetanou a nakonec se vše zasype bazalkou.
- Vše dejte zapéct do trouby na 15 minut.
- Mezitím nakrájejte mozzarellu na tenké plátky a další vrstvu rajčat dejte nahoru a opět vložte do trouby a zapečte do zlatova.
Bulgurové placky
Co budete potřebovat:
- 4 stroužky česneku
- 3 vejce
- půl pórku
- 200 gramů bulguru
- 100 gramů anglické slaniny
- 100 gramů eidamu
- černý pepř, sůl, olej
Postup přípravy:
- Nejprve si připravte bulgur podle návodu. Nechte vychladnout.
- Očistěte pórek a jemně nasekejte na kolečka.
- Prolisujte česnek, nastrouhejte sýr a slaninu nakrájejte na malé kostičky.
- V míse pak promíchejte všechny připravené ingredience. Přidejte mouku a vejce, osolte, opepřete a dochuťte česnekem. Vše zpracujte v hutnější těsto, které nechte 20 minut odležet.
- Z těsta vytvořte placičky a smažte z obou stran do zlatova. Hotové placky pak nechte na ubrousku okapat.
- Jde o přílohovinu, která se podává k masu anebo čerstvému a svěžímu zeleninovému salátu.