Domů Nemoci Infekce Campylobacter

Campylobacter

Campylobacter je patogenní bakterie žijící v zažívacím ústrojí mnoha ptáků nebo savců, kterou se může nakazit člověk. Jakým způsobem může k této nákaze dojít? Jaká onemocnění s jakými příznaky tato bakterie způsobuje? A jak se tato onemocnění léčí?

CampylobacterCampylobacter a zdroje nákazy

Nákaza Campylobacterem je poměrně snadná. Zdrojem nákazy jsou mléčné výrobky z nepasterizovaného mléka a nedostatečně tepelně upravené maso, zejména pak drůbeží a hovězí. Z tohoto pohledu jsou rizikovými potravinami steaky, tatarské bifteky, apod.

Člověk se může kampylobakteriemi infikovat nejen nepřímo ze živočišných produktů, ale také přímo ze zvířat. Dalším možným zdrojem nákazy je voda kontaminovaná Campylobakterem. Nákaza je bohužel možná i z některých mražených potravin.

Inkubační doba

Po inkubační době, která trvá zpravidla 1 den až 1 týden (nejčastěji 2 až 5 dní)  od požití infikované potraviny či jiného zdroje nákazy, se u pacienta rozvinou příznaky onemocnění, které velmi blízce připomínají salmonelózu. Nejčastějším onemocněním způsobeným Campylobakterem je kampylobakterová enteritida.

Kampylobakteriová enteritida

Kampylobakteriová enteritida neboli kampylobakterióza v našich klimatických podmínkách patří mezi nejčastější průjmová onemocnění vůbec. Pacienti s kampylobakteriózou mají kromě průjmu následující příznaky: křečovité bolesti břicha (které svým charakterem mohou připomínat akutní zánět slepého střeva), dále pak bolesti hlavy a horečky. Zvracení není obvyklé. Tyto příznaky trvají dva až šest dní, poté samovolně odezní.

U kampylobakteriózy platí totéž jako u všech průjmovitých onemocnění, že je třeba klást zvýšený důraz na příjem tekutin, neboť pacientům hrozí dehydratace, a to zejména malým dětem a seniorům. Pokud výše popsané příznaky během několika dní neodezní, nebo má onemocnění velmi těžký průběh, podávají se pacientům antibiotika a další léky.

Reaktivní artritida

Další závažnou komplikací kampylobakteriózy je reaktivní artritida, neinfekční zánět kloubů, který se může rozvinout později v důsledku prodělání choroby způsobené kampylobakteriemi, s různými projevy. Kromě horečky, zchvácenosti a únavy se jedná například o kožní projevy.

Další závažné komplikace

Další závažnou komplikací po prodělání kampylobakteriózy je Guillain-Barréův syndrom (GBS). Jedná se o zánětlivé onemocnění periferních nervů, a to i včetně míšních kořenů. Pacienty s GBS trápí svalová slabost a brnění končetin.

Bakterie se přilepí ke sliznici střeva, kde produkují toxiny, které pronikají do krevního oběhu a lymfatického systému. V důsledku toho může dojít také k vředovitým onemocněním střev.

Prevence

Riziko nákazy Campylobakterem lze významně omezit přísným dodržováním hygienických pravidel v kuchyních, zejména při styku se syrovým masem. Pacientům s méně odolným imunitním systémem, kteří snáze podlehnou nákaze, stejně jako dětem, se doporučuje, aby se vyvarovali konzumace nedostatečně tepelně upravených potravin živočišného původu, jako je tatarský biftek, sushi, apod. Dále se doporučuje pečlivě volit restaurační zařízení, kde se hodláme stravovat.

Campylobacter v současné medicíně

Campylobacter je pro moderní medicínu poměrně mladá bakterie, která je známa přibližně dvě desetiletí a ještě není dostatečně prozkoumána. Campylobacter jejuni, pohyblivá zakřivená bakterie, je nejvýznamnějším zástupcem kampylobakterů. Další rozšířenou patogenní bakterií je Campylobacter coli, která žije v zažívacím ústrojí prasat, člověk se jí tedy může infikovat požitím nedostatečně tepelně upraveného vepřového masa.

Foto: Freeimages.com

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here