Domů Nemoci Imunitní systém Celiakie

Celiakie

Celiakie (též celiakální sprue) je autoimunitní onemocnění sliznice tenkého střeva, které způsobuje změnu povrchu tenkého střeva, což má za následek zhoršené vstřebávání živin z potravy. Příčinou je nesnášenlivost lepku – bílkoviny obsažené v obilných zrnech, která je součástí celé řady potravin. Jedná se o chronickou a celoživotní nemoc, jedinou možnost léčby představuje bezlepková dieta.

Celiakie a její příznaky

Protože při celiakii dochází ke snižování povrchu tenkého střeva a k postupnému snižování schopnosti organismu vstřebávat živiny získané z potravy, pacienti trpí únavou a dochází u nich k poklesu hmotnosti. Celiakií mohou trpět jak děti, tak dospělí. Mezi typické příznaky dětských pacientů patří nízká hmotnost, pomalý růst (děti celkově hůře prospívají) a často i opožděný vývoj.  Děti mohou být mentálně zaostalé, apatické, anebo naopak neklidné, trpět ekzémy a jinými kožními obtížemi. Příznaky celiakie u dospělých pacientů jsou velmi podobné, patří mezi ně únava, pokles hmotnosti, ale také řídnutí kostí, anémie, afty, zvýšená pigmentace, kazivost zubů a další obtíže. Pacienti s celiakií obecně trpí častými průjmy, bolestmi břicha a plynatostí. U žen se rovněž objevují gynekologické obtíže, především nepravidelná menstruace, spontánní potraty nebo dokonce neplodnost. Nemoc bohužel ovlivňuje také duševní zdraví pacientů, mohou trpět stavy úzkosti a depresemi. Jak vyplývá z výše uvedených příznaků, jedná se o velmi závažné onemocnění, které může v případě zanedbání léčby skončit velice závažným onemocněním střev a v krajním případě i smrtí pacienta.

Diagnóza a léčba

Vzhledem k tomu, že celá řada příznaků může souviset s jinými onemocněními, a některé z příznaků se u části pacientů neobjevují, může být diagnostika celiakie velmi obtížná. Pokud se u Vás objeví pokles hmotnosti, zvýšená únava, kožní obtíže a hlavně Vás začnou chronicky trápit zažívací obtíže, jako jsou časté průjmy, měli byste neprodleně navštívit lékaře, aby provedl potřebná vyšetření. Spolehlivou metodou ke stanovení celiakie je biopsie z tenkého střeva. V případě, že lékařské vyšetření onemocnění potvrdí, je nutné zahájit bezlepkovou dietu.

Celiakie versus alergie na lepek

Na rozdíl od pacientů trpících nesnášenlivostí na lepek v rámci celiakické diety nepostačí pouhé vynechání potravin obsahujících lepek, ale je třeba vyloučit také produkty z kravského mléka, a to proto, aby mohlo dojít k zahojení sliznice tenkého střeva poškozené dlouhodobou konzumací potravin, ze kterých organismus nedokázal živiny vstřebávat (celiakie bývá diagnostikována i s několikaletým zpožděním). Jakmile dojde ke zhojení, postačí dodržovat pravidla bezlepkové diety. Součástí terapie je také doplnění důležitých látek, především železa, vápníku a dalších stopových prvků – pomocí doplňků stravy. Při jejich volbě je však důležité, aby neobsahovaly lepek, který bývá součástí řady z nich.

Bezlepková dieta

Bezlepková dieta je omezení, které musí dodržovat pacienti trpící alergií na lepek (nesnášenlivostí lepku) a pacienti s celiakií, jejichž zdravotní stav byl stabilizován. Ve srovnání s minulými léty je v současné době sortiment bezlepkových potravin poměrně široký, takže bezlepková dieta už není tak přísná. Co se dále zlepšilo, to je lepší dostupnost bezlepkových potravin. Jedinou nevýhodou bezlepkového pečiva, těstovin, sušenek a dalších pochutin je v poměru k běžným potravinám vyšší cena. Pacienti navíc musí u každé potraviny pečlivě studovat složení uvedené na obalu, protože lepek je součástí celé řady uzenin, sladkostí, dezertů (zejména vyrobených z mléka) a dalších výrobků. Problematická může být také volba pokrmu v restauraci, bezlepkové pokrmy se vaří jen v málo podnicích. Jiná zdravotní omezení celiakie naštěstí nepřináší a při důsledném dodržování diety tak mohou pacienti s celikaií vést kvalitní život.

Foto: Freeimages.com

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here