Cizrna, čili římský hrách, je u nás poněkud opomíjenou luštěninou, se kterou to místní příliš neumí. V minulosti přitom šlo o jednu ze základních potravin. Po nutriční stránce jde o velmi zdravou zeleninu, která by v našem jídelníčku rozhodně neměla chybět. Je bohatá na kvalitní bílkoviny, vápník, hořčík a fosfor.
Jak připravovat cizrnu
Cizrnu je nutné před samotnou úpravou nejprve namočit, a to minimálně na 8 hodin, ideálně přes noc a vůbec nejlépe 1-2 dny, kdy cizrna naklíčí a oživí se. Cizrna pak má lepší chuť a je i lépe stravitelná. Namáčecí vodu slijte a zalijte čerstvou vodou. Přidejte do hrnce majoránku a sůl a vařte doměkka.
Pikantní cizrna
Pochoutka, kterou je možno nahradit brambůrky anebo slané oříšky, vás vyjde na pár korun.
Potřebujete na ni:
-
- 1 konzervu cizrny o 400 gramech
- olivový olej
- sůl
- pepř
- sladkou papriku
- sušený česnek
Postup přípravy:
- Rozpalte troubu na 230 stupňů. Plech pokryjte alobalem nebo pečícím papírem, případně silikonovou podložkou.
- Slijte cizrnu do síta, propláchněte vodou a nechte okapat.
- Do mísy nasypte koření a sůl i olej a přidejte cizrnu. Vše důkladně promíchejte.
- Takto okořeněnou cizrnu rozprostřete na plech v jedné vrstvě a vložte do trouby, v níž ji pečte po dobu 15 minut. Pak plech vyndejte a protřepte a opět vložte na 15 minut do trouby.
- Konzumovat ji můžete teplé, ale i studené.
Cizrnové Falafel
Co k tomu potřebujete:
-
- 1 konzervu cizrny o 400 gramech nebo tedy uvařená cizrna ve stejném množství
- 1 vejce
- trocha mouky
- na jemno nakrájená cibule
- česnek
- petrželka
- olej na smažení
- sůl
- pepř
Postup práce:
- Cizrnu rozmačkejte na kaši.
- Do mísy s rozmačkanou cizrnou přidejte česnek, koření sůl, na drobno nakrájenou petrželku a cibulku.
- Dále do směsi vmíchejte vejce.
- Podle hustoty přidejte mouku, abyste mohly z těsta uhníst kuličky.
- Vyrobte stejné kuličky a usmažte je do zlatova.
- Nechte je okapat z tuku a podávejte.
- Vhodnou přílohou je salát. Pokud nechcete mastné cizrnové karbanátky, můžete je zkusit upéct v troubě.
Hummus
Nejznámějším pokrmem vyrobeným z cizrny je bezesporu hummus, tradiční pochoutka v arabských zemích. Je to vlastně jednoduchá a velmi zdravá pomazánka. Oblíbený pokrm vegetariánů. Obsahuje spoustu bílkovin a dále pak vitamín B, železo a vlákninu. Hummus snižuje cholesterol a pozitivně působí na kardiovaskulární systém.
Co na její přípravu budete potřebovat:
- 1 konzervu cizrny 400 gramů anebo uvařenou cizrnu
- půl hrnku sušených rajčat
- olej
- 2 dcl vody
- 2 lžíce tahini pasty
- 3 stroužky prolisovaného česneku
- sůl
- pepř
- šťávu z citrónu
Postup výroby:
Do mixéru dejte cizrnu, tahini, olej, rajčata, česnek, sůl, vodu a citronovou šťávu. Vše rozmixujte do hladka. Dle potřeby směs dochuťte solí a dalším kořením anebo zřeďte vodou, případně nálevem z konzervy.