Dieta po infarktu je určená pro všechny ty, kteří infarkt prodělali. Měla by je ochránit před jejich opakováním i rozvojem kardiovaskulárníchonemocnění. Dodržováním této diety mohou svůj život i prodloužit.
Obsah článku
Základem diety po infarktu je docílení té správné váhy
Základem všeho je úprava energetického příjmu tak, aby u osob s nadváhou a obezitou došlo k poklesu tělesné hmotnosti a aby u osob s normální hmotností nedocházelo k jejímu vzestupu. Pozor, v žádném případě se nemusí jednat o nějaké razantní snížení váhy.
Už i pokles váhy o 5 až 10%. Ideálně, když to bude půl kila až kilo za týden.
Dieta po infarktu není o hladovění
Dieta po infarktu se vyznačuje tím, že tuky by měly mít podíl pouze 25 až 35% z celého energetického příjmu. Vedle tuků je pak velmi důležité sledovat i složení mastných kyselin. Snížit by se přitom měla hlavně hladina přísunu nasycených mastných kyselina trans nenasycených mastných kyselin. Tedy ze stravy výrazně ubrat uzeniny. Jíst hlavně libové maso, polotučné mléčné výrobky, výrazně omezit konzumaci sádla, másla, palmového a palmojádrového tuku a nahradit je kvalitními margaríny a oleji. Vhodný je přitom olej řepkový a olivový. Do jídelníčku pak zařadit ořechy a semínka, protože obsahují nejen zdravé oleje, ale i flavonoidy, fenoly, steroly, kyselinu listovou, hořčík, měď, draslík, vlákninu.
Sacharidy rozhodně z jídelníčku nevyřazujte
Polovinu až 60% z celkového energetického příjmu, by v dietě po infarktu, měly tvořit sacharidy. Pozor, sacharidy ze svého jídelníčku rozhodně nevyřazujte! Pouze je omezte na tuto hladinu. V případě výskytu cukrovky nebo u redukční diety by se měly pohybovat mezi 45 až 55%. Důležité také je, aby nešlo o jednoduché sacharidy, ale neloupanou rýži, těstoviny, luštěniny, brambory a zeleninu. Jednoduché sacharidy by neměly přesáhnout 10% z celkového jídelního balíčku, což je zhruba 60 gramů za den. Potraviny bohaté na složené sacharidy jsou známé vysokým obsahem vlákniny a vykazují nízký glykemický index, což je spojeno s delší dobou nasycenosti. Upravuje to hladinu cukru a inzulínu v krvi a pak to rovněž i snižuje hladinu cholesterolu v krvi.
Bílkoviny vám pomohou hubnout
Bílkoviny by potom měli tvořit 15% z celkového jídelníčku. U redukce hmotnosti pak 20%. Nejvhodnějším zdrojem je přitom libové maso, méně tučné mléčné výrobky, sýry do 30% tuku v sušině. Potravin bohatých na bílkoviny by měly být 1 až 2 porce denně. Méně tučných mléčných výrobků pak 2 až 3 porce denně. Upřednostňujte zakysané mléčné výrobky.
Rozhodně se vyhýbejte vnitřnostem, kaviáru, vejcím, máslu, piškotům, smetaně, tučným sýrům, čokoládovým polevám, oplatkům, listovému těstu a instantním pokrmům. Cholesterol neobsahují potraviny rostlinného původu.