Domů Zdravý životní styl Zdravá výživa Dieta po operaci žlučníku

Dieta po operaci žlučníku

Dieta, kterou by měli v zájmu svého zdraví dodržovat pacienti po operaci žlučníku, je v podstatě žlučníková dieta, což znamená, že je určená také pro pacienty, které dlouhodobě trápí problémy se žlučníkem, a kteří tuto operaci nebyli nuceni podstoupit. Jaké jsou její základní pilíře? A co pacientům hrozí v případě nedodržení příslušných dietních opatření?

Dieta po operaci žlučníku
Dieta po operaci žlučníku

Žlučník a jeho význam

Než se začneme věnovat jednotlivým aspektům žlučníkové diety, považujeme za účelné alespoň stručně objasnit úlohu žlučníku lidském těle. Žlučník je vakovitý orgán ve tvaru hrušky, který se nachází na spodní části jater, a slouží jako zásobárna žluči produkované játry. Jeho hlavní funkcí je rozmělňování tuků a tím napomáhat jejich trávení. Právě s touto funkcí žlučníku souvisí význam žlučníkové diety.

Restrikce tuků v potravě

Pokud mají pacienti problémy se žlučníkem (mezi typické příznaky patří časté říhání, zvýšená plynatost, časté nevolnosti, nepříjemné pocity nebo bolesti břicha po jídle), měli by co nejvíce omezit obsah tuků v přijímané potravě. Právě redukce tuků v přijímané potravě představuje základní pilíř žlučníkové diety.

Význam diety

Žlučníková dieta je obligatorní součástí léčby pacientů po operaci žlučníku, stejně jako pacientů s výše popsanými obtížemi, jejichž zdravotní stav si však naštěstí doposud nevyžádal operaci žlučníku (operace žlučníku spočívá ve vyjmutí tohoto orgánu, což lze provést klasickou chirurgickou  cestu, stejně jako laparoskopicky). Má tedy i svůj preventivní význam – jejím dodržováním pacienti do velké míry  předcházejí žlučníkovému záchvatu a případné operaci.

Jak se stravovat po operaci

Jak přesně by se tedy měli pacienti stravovat? Bezprostředně po operaci je nutný přísný dietní režim. Pacienti mohou pít pouze hořký čaj, postupně lze přidat suchar nebo rohlík. Následně lze přidat dětskou kojeneckou výživu (ovocnou přesnídávku), dušenou mrkev, těstoviny nebo rýži. To vše bez tuku a omastku. Maso (pouze libové a mleté) lze přidat až po několika dnech.

Dietní opatření po propuštění pacienta z nemocnice (po několika dnech – v závislosti na stavu pacienta) již tak přísná nejsou, je však nutno vyvarovat se tuků a celé řady potravin. Níže uvádíme přehled vhodných a nevhodných potravin. Je však třeba vycházet z toho, že dieta je u jednotlivých pacientů velmi individuální, některým mohou jisté potraviny vyloženě vadit, jiným ne.

Vhodné a nevhodné potraviny

Mezi vhodné potraviny při žlučníkové dietě patří: libová šunka, drůbež,  ryby, pečivo, rajčata, špenát, jablka, broskve, brambory a produkty z brambor, žemlovky, pudinky a obecně netučná jídla s obsahem do 10g tuku na porci. (Tuk by měl být rostlinného původu, v žádném případě se nesmí jednat o sádlo.)

Naproti tomu skupinu nevhodných potravin tvoří: především uzeniny, paštiky, tučná masa (například kachna), salámy, jitrnice, tučné a zrající sýry, vejce, šlehačka, ořechy, některé druhy ovoce – zejména bobule s obsahem zrníček (maliny), nebo nadýmavé ovocné druhy (například hrušky), okurky, cibule, česnek, kapusta, luštěniny, kynuté pečivo a kořeněné polévky.

Rizika při nedodržení

Rizika při nedodržení doporučených dietních opatření pak vyplývají ze samotného významu žlučníkové diety – tedy v prevenci zhoršení problémů se žlučníkem a zabránění stavům vyžadujících lékařský zákrok. Jinými slovy pokud pacient význam dietních opatření podcení, hrozí mu zdravotní obtíže, od nevolnosti po jídle, přes žlučníkovou koliku, až po nutnost vyjmutí žlučníku.

Foto: Freeimages.com

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here