Domů Zdravý životní styl Zdravá výživa Dieta při pankreatitidě

Dieta při pankreatitidě

Akutní zánět slinivky ohrožuje nemocného na životě. Zpočátku se neobejde bez plné parenterální výživy. S pomocí infuzí se lékaři snaží o úpravu vnitřního prostředí. Pak následuje nastavení speciální diety. 

Po ustálení akutní pankreatitidy, se vedle infuzí postupně zavádí tekutiny ústy. Potom enterální výživu s přesně definovanými přídavky a až dlouho potom přijde na řadu tuk. Po celou dobu se snažíme žaludek nedráždit a nepodává se nemocnému ani káva, ani čaj. 

Chronický zánět slinivky se pak neobejde rovněž bez pankreatických enzymů. Při nedostatečné substituci enzymů se totiž rozvíjí porucha vstřebávání tuků i proteinů, bílkovinná podvýživa a deficit vápníku, vitamínu D a vitamínů rozpustných v tucích. 

Podstata diety při pankreatitidě

Dieta při pankreatitidě je založena na omezení tučných a nevhodně zpracovaných potravin. Vyvarovat se musíte především smažení, pečení a grilování na tuku, přičemý připravené pokrmy nesmíte servírovat ani příliš horké

Povolené potraviny

  • bramborová a rýžová kaše
  • bílé pečivo, ale ne čerstvé a chléb
  • bílé těstoviny
  • mražená a sterilovaná zelenina
  • rajčatový protlak 
  • salát
  • chřest
  • jablka, banány, meruňky, broskve, citrusy
  • jemné zeleninové polévky
  • vlasové nudle
  • rýže
  • krupice
  • zelená nať
  • libové maso omezit a postupně zařazovat 

Zakázané potraviny

  • alkohol
  • káva
  • čokoláda
  • tučné maso 
  • tučné mléčné výrobky
  • nadýmavá zelenina
  • vejce
  • tvrdé a zrající sýry
  • sycená voda a jiné sycené nápoje
  • celozrnné výrobky
  • kynuté výrobky
  • dráždivé ovoce – jahody, maliny, hroznové víno, brusinky, datle, ořechy, mák 
  • pikantní koření 
  • tučné omáčky
  • hořčice

Doporučené stravování 

Hlavním úkolem je snížit tuky ve stravě. Vynechte sádlo, lůj, vypečený tuk, majonézu, tatarskou omáčku, hotové dresinky, kokosový a palmový tuk. V omezeném množství je povoleno máslo, řepkový olej, olivový olej, sojový olej, lněný olej, ořechové oleje, margaríny. Vyhýbejte se polevám, náhradám čokolád nebo pečiva. 

Z mléčných výrobků sahejte po zakysaných výrobcích, jogurtech bílých do 3%, tvarohy bílé, tvarohové pomazánky, kefíry a acidofilní mléka bez příchutě, cottage, mozzarellu, žervé, lučinu, tvarůžky. Nevhodné jsou smetana, šlehačka, tučné sýry a tvarohy, smetanové jogurty a zmrzliny. Z masa je možné konzumovat libové kuře, krůtu, telecí maso, králíka, zvěřinu, zcela očištěné libové hovězí, vepřové a jehněčí. Vhodná je i drůbeží a telecí šunka s minimálně 90% masa. Nevhodné je všechno tučné. Tedy vepřové, kachní, husí, vnitřnosti, tučná mletá masa, tučné salámy, uzeniny, paštiky, prejty, sádlo, škvarky, slaninu. Ryby je vhodné jíst minimálně 2x až 3x týdně. Mělo by jít o pstruha, tresku, candáta, lína, platýze, lososa nebo tuňáka. Vaječné bílky je možno konzumovat neomezeně.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here