Střevní chřipka je laické označení pro zánětlivé průjmové onemocnění. Jde přesně o zánět žaludku a střev. Toto infekční onemocnění je způsobeno viry, bakteriemi nebo parazity. Střevní chřipka se velmi často dostaví jako důsledek nákazy ze zkaženého jídla, vody, z neumytého ovoce a zeleniny a ze vzduchu.
Projevy střevní chřipky
Střevní chřipka se projevuje především řídkou, vodnatou stolicí. Nemocného tato stolice trápí průjem několikrát denně. Průjmy dále doprovází křeče břicha, nevolnost a zvracení, zvýšená teplota.Stolice může být někdy i s příměsí krve. Nemocné mohou zmiňovat i bolest svalů, hlavy, kloubů a celkové vyčerpání.
Dieta při onemocnění střevní chřipkou
Základním kamenem každé léčby střevní chřipky, je dietní úprava běžného stravování. Velmi důležitý u střevní chřipky je pitný režim. Při střevní chřipce dochází k velké ztrátě tekutin a tak její zpětné dodávání je velmi důležité. Pokud u toho i zvracíte, nepijte vodu, ale černý čaj a podávejte ho nejprve po malých lžičkách. Pomoci mohou i ledové kostky.
1.den nejezte. Nemusíte se bát, určitě hlady neumřete. Pijte pouze černý nebo bylinkový čaj (na zklidnění žaludku a střev). Pít můžete i neperlivou vodu, ale i ta může dráždit.
2 a 3. den do jídelníčku můžete zařadit suchary, suché starší pečivo, suchou rýži a dušenou mrkev. Pozor, nesmíte jíst po velkých dávkách, ale jen po malých.
4.a 5. den můžete přidat do jídelníčku brambory, ovoce – jablka, banány. Jídlo raději strouhejte. Zkusit můžete i pyré. Jezte pomalu a nehltejte. Vše pořádně pokousejte.
6. a 7. den postupně přecházejte na běžnou stravu. Zapomeňte na čokoládu, sladké nápoje, limonády, sycené nápoje, sladké potraviny.
Z jídelníčku vysaďte cukr a laktózu
V tomto období je dobré vyhnout se tukům, mléčným výrobkům, a to především laktóze a dalším cukrům. Cukr dráždí žaludek. Tělu naopak dodejte ty správné přátelské bakterie. Vhodné je užívání probiotika.
Další dny
Do svého jídelníčku zařaďte mátu, která pomáhá při bolestech žaludku a s křečemi v trávicím traktu. Máta zmírňuje nadýmání, dezinfikuje a povzbuzuje vylučování trávicích šťáv. Dobrý je i tymián, který ve střevech působí dezinfekčně. Ulevuje při zánětech žaludku. Fenykl má protikřečové účinky na střeva a pozitivně působí proti nadýmání.
Vyvarujte se tučným potravinám, zrajícím sýrům, nekysaným mléčným výrobkům, luštěninám, čerstvému a celozrnnému pečivu, nadýmavé zelenině, ovoci se slupkou a semínky.
S průjmy si není radno zahrávat a pokud jsou skutečně urputné, doprovází je horečky i zvracení, je více než záhodno nechat se vyšetřit lékařem. Ten vám pak doporučí, co dál, případně vám může předepsat nějaké léky. V případě vážného stavu se neobejdete bez hospitalizace a infuzní terapie.