Fenykl je bylina, která k nám dorazila z jižní Evropy a tam původem z Malé Asie. Užívá se i jako chutná zelenina. Ve velkém se pěstuje po celém světě. Celá rostlina je velice aromatická a užívá se v celé řadě kuchyní (v čínské, indické, egyptské i té řecké). Kromě toho se přidává i do bonbonů, léků, likérů a celé řady potravin.
Fenykl je chutný s pečivem, rybami a nakládanou zeleninou. Užívá se i pro ochranu skladovaného ovoce i zeleniny. Včelaři jej pak rádi přidávají do medu. Běžně se přidává do zubních past, ústních osvěžovačů, antacidů a sirupů na kašel. Lidé ji užívají po tisíce let nejen pro skvělou chuť i aroma, ale i pro jeho jedinečné účinky prospěšné lidskému organismu.
Léčebné účinky fenyklu
Fenykl se po celém světě užívá již po řadu století k tomu, aby ulevil žaludečním obtížím, pálení žáhy, nadýmání, nadměrné tvorby plynu a jeho hromadění ve střevech, ztráty chuti i koliky u kojenců. Vhodný je i pro léčbu infekcí horních cest dýchacích, kašle, zánětu průdušek, cholery, bolesti zad, nočního pomočování i zvýšení sexuálního apetitu. Lidé jej v minulosti dodávali do projímadel. Fenykl je podpůrnou látkou při léčbě anémie. Fenykl je skvělým zdrojem vlákniny , který pomáhá udržovat v pořádku nejen střeva, ale i hladinu cholesterolu, krevní tlak a srdce. Snižuje proto riziko vzniku onemocnění aterosklerózou a mrtvicí. Konzumace fenyklu vás chrání i před vznikem rakoviny. Díky dalším látkám, které fenykl obsahuje, podporuje funkci mozku. Šálek fenyklu navíc obsahuje 20% denní potřebu vitamínu C, což velmi pozitivně působí na imunitní systém. Fenykl má dále protikřečové vlastnosti i jako antioxidant. Flavonoidy v zelenině obsahují velké množství estrogenu, čímž působí jako stimulant a tonikum, což podporuje růst ňader. K dalším pozitivním účinkům pak patří zmírnění premenstruačního syndromu. K dalším pozitivním vlastnostem pravidelné konzumace fenyklu v jakékoliv podobě je i ochrana očí před stárnutím, podrážděním a únavou. K dalším výhodám jsou diuretické vlastnosti fenyklu, podpora produkce mléka u kojících matek, posílení vlasů, které i méně vypadávají, uvolnění těla, zostření paměti a zchlazení organismu v letním období.
Na co si dát pozor, čeho se vyvarovat
Při běžné konzumaci fenyklu, v jídle, by nemělo hrozit žádné nebezpečí, ale je známo, že i na něj jsou lidé alergičtí (alergické kožní reakce). Pokud jste alergičtí na mrkev, celer, pelyněk, tak byste se měli vyhnout také i fenyklu. Lidé konzumující fenykl, mohou být také více citliví na světlo. Nezapomeňte se proto o to více před sluníčkem chránit ochranným prostředky. Dobré je také vědět, že fenykl snižuje srážlivost krve, takže u lidí s poruchou srážlivosti navyšuje riziko podlitin a krvácení. Další kontraindikací jsou nemoci způsobené estrogenem, protože ho fenykl obsahuje ve velkém množství, není jeho konzumace u takových nemocí vhodná.
Interakce, jaké věci reagují na konzumaci fenyklu
Antikoncepce s vysokým obsahem estrogenu spolu s fenyklem účinek hormonu ještě více umocňuje. Jinak řečeno, pokud si pak chcete ještě i užít, měli byste přitom užít i kondom. Tamoxifen (lék na rakovinu) jeho účinek je při konzumaci fenyklu snížen. Stejně je tomu tak i u antibiotika s látkou ciprofloxacin.