Domů Zdravý životní styl Zdravá výživa Fosfor v potravinách

Fosfor v potravinách

Věděli jste, že velké množství fosforu, který běžně konzumujete v potravinách, může být pto vaše tělo nebezpečné a může vést k citelnému poškození vašich cév? 

Fosfor

Fosfor patří k základním biogenním prvkům lidského těla. Tvoří dokonce až 1% hmotnosti lidského těla. Hned po vápníku je tedy nejvíce zastoupenou minerální látkou v těle. Fosfor potřebujeme k přeměně cukrů, tuků, bílkovin a přenosu energie. Spolu s vápníkem tvoří základní kámen kostí a zubů. Zajišťuje i udržení pravidelného srdečního pulzu a fungování mozku a nervové tkáně. Má protizánětlivý účinek při hnisavých zánětech, pomáhá žilnímu systému, reguluje správnou funkci ledvin a spolu s vitamínem D zabraňuje rachitidě. Ovlivňuje zdravé funkce svalů. Snižuje bolest po fyzické námaze. Zajišťuje důležité funkce aktivační, regulační a katalytické. Podílí se na normální funkci buněčných membrán. 

Když je fosforu málo

K tomu ale dochází vesměs jen výjimečně, protože jeho přísun je u většiny lidí dostačující, až nadbytečný. Nedostatkem fosforu trpí především alkoholici a lidé s poruchami zažívání, a pak lidé s nedostatkem vitamínu D, lidé s mentální anorexií a lidé s rozvojových zemí postižených hladem. Dlouhodobý deficit pak má za následek svalovou slabost a poruchu mineralizace kostí. S nízkými hladinami fosforu je spojen obvykle vysoký věk. Nejnižší jeho hladiny měli lidé ve věku okolo sta let. Tzv. gen dlouhověkosti je tím aktivnější, čím méně fosforu organismus přijímá. 

Nadbytek fosforu

Vyšší dávky fosforu organismus vyloučí ledvinami. Pokud je však jeho nadbytečný přísun dlouhodobý, může docházet k usazování vápníku v tkáních a orgánech, čímž je poškozují. To se týká ledvin a srdce. Snižuje pružnost cév. 

Denní doporučená dávka fosforu je 700 až 1000 mg. 

Fosfor v potravinách

Fosfor je v dostatečném množství v masu, mléce, sýrech, vejcích, tvarohu, mouce, cereáliích, luštěninách, sušených houbách, máku, kakau, kvasnicích, mandlích, vlašských ořeších a skutečně ohromné množství je i v Coca Cole. Nejvíce fosforu je v měkkých uzeninách, tedy v párcích a tavených sýrech. Najdete ho ale i v rozpustné kávě. Do řady potravin se přidává jako konzervant. Zatímco však v potravinách životnost prodlužuje, u nás to funguje přesně naopak. Čím více ho máme, tím se naše životnost zkracuje. 

Lékaři používají fosfor k léčbě: 

  • řídnutí a demineralizece kostí
  • astmatu
  • intelektuální astenie
  • tuberkulózy
  • nedostatečné srdeční činnosti 
  • poruch štítné žlázy
  • spasmofilie
  • chorob nervového systému a svalové únavy

Fosfor a hubnutí

Fosfor v reálu nemá na hubnutí přímý vliv. Obsahují ho přirozeně potraviny bohaté na bílkoviny, které jsou pro hubnutí prospěšné. Nicméně, nemáme na mysli ty potraviny, do nichž se fosfor přidává uměle. Ty rozhodně zdravé nejsou.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here