Fruksotamin patří mezi glykované bílkoviny, to znamená bílkoviny, na které se navázal cukr. Tento stav je nežádoucí, neboť negativně ovlivňuje funkce a využití takto změněných bílkovin. Glykací je postižen hlavně albumin, což je hlavní bílkovina v krvi, dále pak může docházet ke glykaci krevního barviva hemoglobinu. Ke glykaci dochází v případě, že hodnoty glukózy v krvi převyšují normální koncentraci.
Glykované bílkoviny zůstávají v krevním oběhu po celou dobu jejich „životnosti“ a je tak možné díky jejich koncentraci určit hladiny glukózy během určité doby. Jelikož víme, že červené krvinky (erytrocyty) žijí cca 120 dní, pak se rozpadají a z nich uvolněný hemoglobin je degradován, je možné říci, že koncentrace glykovaného hemoglobinu zachycuje hodnoty glukózy v krvi (glykémie) právě během dvou až tří měsíců.
V případě dalších bílkovin (fruktosamin), které se nacházejí v krvi, je doba životnosti kratší. Většinou do bývá dva až tři týdny.
Obsah článku
Důvody vyšetření fruktosaminu:
K vyšetření glykovaných bílkovin z krve se přistupuje hlavně u osob s cukrovkou (diabetes mellitus) obou typů, včetně těhotenské cukrovky. Díky nim je možné sledovat vývoj glykémie, která je u špatně kompenzovaných diabetiků vyšší, než je normě.
Hodnoty fruktosaminu se mohou měnit také u systémových onemocnění, které mají vliv na hodnoty glukózy a inzulinu.
Hladiny fruktosaminu
Normální hodnoty fruktosaminu mívají zdraví lidé a také dobře kompenzovaní diabetici, tj. když je léčba účinná a hladina glykémie udržena v normě. H
Zvýšená hladin fruktosaminu:
Ke zvýšení hladin fruktodaminu dochází při zvýšení glykémie. Důležité je však sledovat dynamiku hladin, tj. zda dochází v průběhu dvou až tří týdnů ke změnám, tedy k poklesu díky léčbě či dalšímu nárůstu.
Hodnoty fruktodaminu zvyšují také:
- akutní záněty
- selhávání ledvin
- pokročilé těhotenství
- snížení funkce štítné žlázy
- hemodialýza
- zvýšené hodnoty triglyceridů
- léky: alfa metyldopa a dobesilát
Snížení hladin fruktosaminu:
Ke snížení může dojít např. při snížení koncentrace krevních bílkovin, které na sebe glukózu vážou. To může být dáno ztrátami bílkovin (např. ztráta krve, hemolýza), popř. nedostatečným příjmem bílkovin.
Dále se snižují v přítomnosti:
- obezity
- odvykání alkoholu
- prvních měsíců těhotenství
- zvýšené funkci štítné žlázy
- heparinu