Glutathion, látka, kterou si tělo tvoří samo. Vy mu ale můžete pomoci. Jde o tripeptid, který tvoří tři aminokyseliny – cystein, glycin a kyselina glutamová. Vzniká v játrech a je součástí celé řady důležitých procesů v těle. Působí jako koenzym, tedy jako látka podporující účinek enzymů glutathionreduktázy a glutathionperixidázy. Mění jedovatý peroxid vodíku v těle na neškodou vodu a kyslík.
Obsah článku
Glutathion
Glutathion napomáhá tvorbě disulfidových můstků v řadě bílkovin a hormonů. Je rovněž důležitý při syntéze a opravě nukleových kyselin a vzniku bílkovin. Odstraňuje toxiny z těla, aktivuje enzymy, udržuje acidobazickou rovnováhu, chrání nás před oxidačním stresem. V neposlední řadě je důležitou součástí metabolismu cizorodých škodlivých látek v těle, účastní se tvorby žluče, působí jako neuromodulátor a neurotransmitter. Hraje důležitou roli v regulaci počtu a funkčnosti erytrocytů a leukocytů.
Co byste o něm měli ještě vědět
Denní doporučená dávka v rámci potravního doplňku se pohybuje v rozemezí mezi 50 až 1000 mg. Hladina glutathionu snižuje věk, silné zatížení toxiny, volnými radikály a stresem, špatná životospráva, nedostatek pohybu, přemíra jednoduchých cukrů, dlouhodobá fyzická zátěž, kouření a znečištěné prostředí.
Výhody doplňovaného glutathionu:
Podporuje imunitu a dokáže bojovat proti chronickým a civilizačním chorobám. Je jedním z nejsilnějších antioxidantů. Snižuje oxidační stres a záněty. Podporuje funkci mozku. Zlepšuje pleť. Zlepšuje zdraví jater. Zvyšuje sílu a fyzický výkon. Dokáže prodloužit život.
Jak se nejčastěji projevuje nedostatek glutathionu
Nedostatek glutathionu se projevuje chronickou únavou, sníženou imunitou, špatným spánkem, bolestmi a záněty, záněty v tlustém střevě a srdečním selháním a infarktem.
Glutathion v potravinách
Glutathion obsahuje křupavá brukvovitá zelenina s vysokým obsahem vitamínu C a K, vlákninou a beta-karotenem. Hodně ho najdete v mase, ovoci, pivovarských kvasinkách, luštěninách a v zelenině. Pak ho najdete v potravinách, které obsahují síru, tedy v brokolici, květáku, zelí, česneku, kapustě nebo cibuli. Obsahují ho i některé bylinky jako třeba řeřicha.
Zajímavosti
Jedna studie odhalila, že pití hroznové šťávy vedlo k významnému zvýšení glutathionu a celkové antioxidační aktivity glutathionperoxidázy. Podobně na tom je i šťáva z granátového jablka. Tam je navýšení dokonce o 6,8%. Nicméně, šťáva je dost bohatá na cukry, takže je vždy lepší samotná konzumace daného ovoce nebo pití pouze dvou šálků šťávy denně.
Syrovátkový protein, přesněji jeho každodenní konzumace 40 gramů, zvyšuje glutathionperoxidázy. Jde tedy o rychlý a snadný způsob, jak zvednout hladinu glutathionu.
Potraviny bohaté na glutathion
- avokádo
- chřest
- brokolice
- zelí
- květák
- česnek
- kurkuma
- špenát