Hlíva ústřičná je lahodná houba, kterou je možno užít takřka do všech jídel. Houbu je možno péct, vařit, zapékat i smažit. Kromě toho, že se jedná o velmi chutnou houbu, jde také i o velmi zdravou houbu, která obsahuje velké množství nenasycených mastných kyselin, velké množství vitamínů (zejména B, D, C, K), bílkovin, vlákninu, selen, jód, draslík, železo, sodík a zinek. Hlíva proto pozitivně působí na trávení, cévní systém a imunitu.
Hlívu ústřičnou můžete v současné době koupit čerstvou, sušenou a drcenou. Nejlepší je samozřejmě čerstvá, taková, která má hladký a nijak neponičený povrch. Drcená a sušená houba se zase vyznačuje výraznějším a jemnějším aroma. Taková sušená houba je vhodnější do polévek, do salátů i do omáček. Čerstvá je pak nejlepší k smažení a jiné tepelné úpravě. Čerstvou hlívu je možno uchovávat po dobu 2-3 dnů v lednici.
Guláš z hlívy ústřičné
Co na něj potřebujete:
- 500 gramů hlívy ústřičné
- 500 gramů cibule
- 5 stroužků česneku
- 1 rajský protlak
- sůl, pepř, olej, majoránka, mletý kmín, sladká mletá paprika – nejlépe ta zauzená
Postup práce:
- Nejprve si očistěte a nakrájejte na jemno cibuli.
- Do hrnce nalijte olej, rozpalte jej a přidejte cibuli a smažte ji dozlatova.
- Následně do hrnce přidejte i předem omytou a na menší kousky nakrájenou hlívu.
- Po opečení hlívu zaprašte mletou paprikou.
- Po rozpuštění papriky směs zalijte vodou, přidejte česnek, rajský protlak, mletý kmín, osolte, opepřete a dejte dusit pod pokličkou. Duste do měkka.
- Ke konci varu přidejte majoránku a dle chuti ještě i sůl, případně pepř.
Česneková polévka s hlívou ústřičnou
Co k tomu budete potřebovat:
- 300 gramů hlívy ústřičné
- 1 lžíce sádla
- 3 syrové oloupané brambory nakrájené na malé kostičky
- sůl, kmín, palička česneku, mletý pepř, majoránka, palička česnek
- 1 litr vývaru
Postup práce:
- Tato česnečka se vaří podobně, jako jiné česnečky. Jen na rozpuštěné sádlo do hrnce vložte nejprve na drobné kousky nakrájenou hlívu ústřičnou a opečte.
- Po opečení hlívu zalijte 1 litrem vývaru.
- Oloupejte brambory a omyté, nakrájené na kostky je přidejte do hrnce spolu s kmínem a solí.
- Vařte do změknutí.
- Před koncem varu ještě opepřete, přidejte majoránku a asi 3 minutky před koncem varu pak i prolisovaný česnek.
- Polévku dozdobte čerstvou petrželkou.
Hlívové rizoto
- 2 lžíce másla
- 250 gramů hlívy ústřičné
- 2 cibule
- 250 gramů rýže arborio
- 2 dl bílého vína
- 500 ml kuřecího vývaru
- 100 gramů parmazánu
- sůl, pepř, 2 stroužky česneku
- půlka kostky másla
Postup práce:
- Očistěte a na drobné kostky nakrájejte cibuli.
- V hrnci anebo pánvi nechte rozpustit 2 lžíce másla, na níž orestujte cibuli, posléze přidejte hlívu a pečte další 2 minuty.
- V další fázi na pánev přidejte rýži a za stálého míchání asi 5 mnut opékejte.
- Zalijte vývarem, osolte, opepřete a sledujte víno, dokud se nevyvaří, pak přidejte vývar.
- Rýži vařte do měkka za občasného zamíchání. Vždy, jak se tekutina vstřebá nebo vyvaří, dolijte další dávku vývaru. V žádném případě rizoto nepřiklápějte pokličkou!
- Rýže se uvaří cca do 10-15 minut. V té chvíli musí být rýže dostatečně šťavnatá, nesmí chybět vývar.
- Krémovost rizotta získáte přidáním půlky másla, které necháte rozpustit. Dodejte česnek a dle potřeby ještě dochuťte solí a pepřem.
- Na úplný závěr do rýže vmíchejte parmezán, který se v rizotu rozpustí.