Domů Zdravý životní styl Recepty Hlíva ústřičná – nejlepší recepty

Hlíva ústřičná – nejlepší recepty

Hlíva ústřičná je lahodná houba, kterou je možno užít takřka do všech jídel. Houbu je možno péct, vařit, zapékat i smažit. Kromě toho, že se jedná o velmi chutnou houbu, jde také i o velmi zdravou houbu, která obsahuje velké množství nenasycených mastných kyselin, velké množství vitamínů (zejména B, D, C, K), bílkovin, vlákninu, selen, jód, draslík, železo, sodík a zinek. Hlíva proto pozitivně působí na trávení, cévní systém a imunitu.

Hlívu ústřičnou můžete v současné době koupit čerstvou, sušenou a drcenou. Nejlepší je samozřejmě čerstvá, taková, která má hladký a nijak neponičený povrch. Drcená a sušená houba se zase vyznačuje výraznějším a jemnějším aroma. Taková sušená houba je vhodnější do polévek, do salátů i do omáček. Čerstvá je  pak nejlepší k smažení a jiné tepelné úpravě. Čerstvou hlívu je možno uchovávat po dobu 2-3 dnů v lednici.

Guláš z hlívy ústřičné

Co na něj potřebujete:

  • 500 gramů hlívy ústřičné
  • 500 gramů cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 1 rajský protlak
  • sůl, pepř, olej, majoránka, mletý kmín, sladká mletá paprika – nejlépe ta zauzená

Postup práce:

  1. Nejprve si očistěte a nakrájejte na jemno cibuli.
  2. Do hrnce nalijte olej, rozpalte jej a přidejte cibuli a smažte ji dozlatova.
  3. Následně do hrnce přidejte i předem omytou a na menší kousky nakrájenou hlívu.
  4. Po opečení hlívu zaprašte mletou paprikou.
  5. Po rozpuštění papriky směs zalijte vodou, přidejte česnek, rajský protlak, mletý kmín, osolte, opepřete a dejte dusit pod pokličkou. Duste do měkka.
  6. Ke konci varu přidejte majoránku a dle chuti ještě i sůl, případně pepř.

Česneková polévka s hlívou ústřičnou

Co k tomu budete potřebovat:

  • 300 gramů hlívy ústřičné
  • 1 lžíce sádla
  • 3 syrové oloupané brambory nakrájené na malé kostičky
  • sůl, kmín, palička česneku, mletý pepř, majoránka, palička česnek
  • 1 litr vývaru

Postup práce:

  1. Tato česnečka se vaří podobně, jako jiné česnečky. Jen na rozpuštěné sádlo do hrnce vložte nejprve na drobné kousky nakrájenou hlívu ústřičnou a opečte.
  2. Po opečení hlívu zalijte 1 litrem vývaru.
  3. Oloupejte brambory a omyté, nakrájené na kostky je přidejte do hrnce spolu s kmínem a solí.
  4. Vařte do změknutí.
  5. Před koncem varu ještě opepřete, přidejte majoránku a asi 3 minutky před koncem varu pak i prolisovaný česnek.
  6. Polévku dozdobte čerstvou petrželkou.

Hlívové rizoto

  • 2 lžíce másla
  • 250 gramů hlívy ústřičné
  • 2 cibule
  • 250 gramů rýže arborio
  • 2 dl bílého vína
  • 500 ml kuřecího vývaru
  • 100 gramů parmazánu
  • sůl, pepř, 2 stroužky česneku
  • půlka kostky másla

Postup práce:

  1. Očistěte a na drobné kostky nakrájejte cibuli.
  2. V hrnci anebo pánvi nechte rozpustit 2 lžíce másla, na níž orestujte cibuli, posléze přidejte hlívu a pečte další 2 minuty.
  3. V další fázi na pánev přidejte rýži a za stálého míchání asi 5 mnut opékejte.
  4. Zalijte vývarem, osolte, opepřete a sledujte víno, dokud se nevyvaří, pak přidejte vývar.
  5. Rýži vařte do měkka za občasného zamíchání. Vždy, jak se tekutina vstřebá nebo vyvaří, dolijte další dávku vývaru. V žádném případě rizoto nepřiklápějte pokličkou!
  6. Rýže se uvaří cca do 10-15 minut. V té chvíli musí být rýže dostatečně šťavnatá, nesmí chybět vývar.
  7. Krémovost rizotta získáte přidáním půlky másla, které necháte rozpustit. Dodejte česnek a dle potřeby ještě dochuťte solí a pepřem.
  8. Na úplný závěr do rýže vmíchejte parmezán, který se v rizotu rozpustí.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here