Domů Zdravý životní styl Zdravá výživa Hořčík v potravinách

Hořčík v potravinách

Hořčík je životně důležitým minerálem známým i jako prvek života. V každém zdravém těle dospělého člověka by měl být zastoupen 20-25 gramy. Minerál se podílí na celé řadě klíčových procesů těla. Každý den bychom proto pro správné fungování organismu měli denně zkonzumovat 300 mg hořčíku.

Role hořčíku v lidském těle

Magnézium potřebujeme pro udržení správného srdečního pulzu i krevního tlaku. Napomáhá správné funkci nervů i svalů. Významně ovlivňuje správnou funkci imunitního systému. K velké spotřebě dochází při výrobě energie. Může také za hladiny vápníku, vitamínu D a draslíku. Spolu s vápníkem se výrazně podílí na tvorbě zdravých kostí a zubů. Hořčík vás chrání před infarktem myokardu, depresemi, stresem a nervozitou. Dále pak uklidňuje, snižuje krevní tlak a pozitivně ovlivňuje i cukrovku. Bohužel i přes veškerý blahobyt lidé ve vyspělých státech trpí jeho nedostatkem. Může za to jeho nedostatečný příjem z potravy. Vliv na to má však nejen naše nízká konzumace potravin s vysokým obsahem hořčíku, ale i jeho všeobecným snížením v potravinách. Negativně se na stavu podílí i to, že sami velmi často omezujeme jeho vstřebávání ze střev.

Co snižuje vstřebávání hořčíku?

Vstřebávání hořčíku ve střevech nejvíce omezuje samotné nevhodně zvolené jídlo, jako třeba konzumace tavených sýrů, polotovarů, hotovek, konzerv, sladkostí apod. Dále se na procesu negativně podílí i nedostatek vitamínů B1, 2 a 6, vysoký příjem tuků a sacharidů.

Nedostatek hořčíku

Nedostatek hořčíku v těle doprovází velmi nepříjemné příznaky, k nimž patří nervozita, napětí, obtíže se soustředěním, zrychlené dýchání, nepříjemný pocit nedodýchnutí, křeče svalů, brnění končetin, sucho v ústech, bolest u srdce, migrény, podrážděnost, únava, závratě, špatné snášení hluku, nevolnost, noční křeče lýtek, sníženou imunitou apod. Dlouhodobá snížená hladina pak může vést k srdečním chorobám a k dalším civilizačním onemocněním.

Hořčík v potravinách

Hořčík se ve velkém množství nachází v jablkách, borůvkách, hruškách, švestkách, citrónech, hroznovém víně a až pak v ananase. Zelenina je obvykle na magnézium mnohem chudší, ale i zde najdeme bohaté zdroje, jde například o ledový salát, houby, cibuli (syrová), květák, papriku anebo také rajčata. Vůbec nejvíce hořčíku má možná trochu nečekaně cottage sýr. Dále pak hodně daného minerálu najdete i ve vejcích, kuskusu, pivě, čaji (jenže tu jej užíváte skutečně jen malé množství), kávě a pomerančovém džusu.

Nadbytek hořčíku

Byť se ve větší míře potýkáme spíše s jeho nedostatkem, opomenout nesmíme ani jeho nadbytek. Ani ten totiž organismu neprospívá a může jej doprovázet řada příznaků, k nimž patří nízký krevní tlak, poruchy dechu anebo střevní peristaltiky. Za jeho vznik však ponejvíce mohou různé zdravotní problémy (chronické selhání ledvin, cukrovka anebo dlouhodobé užívání projímadel, případně potravinových doplňků s vysokým obsahem magnézia).

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here