Diabetes mellitus je spojený s poruchou metabolismu cukrů. Dochází ke zvýšení hladin krevního cukru, tj. hyperglykémie. Pacienti, obzvláště ti, kteří mají diabetes mellitus prvního typu (autoimunitní) jsou léčení inzuliny, pacienti druhého typu dostávají častěji antidiabetika. Léčba má za úkol snížit hladiny krevního cukru. K hypoglykémii a hypoglykemickému kómatu však může dojít i u nediabetiků. Příčinou může být inzulinom, tj. nádor na slinivce produkující ve zvýšené míře inzulin.
Obsah článku
Hypoglykémie:
Ačkoli je pro diabetes typická hyperglykémie, může dojít také k opačnému stavu, tj. hypoglykémii.
Příčiny hypoglykémie:
- vyšší dávky léků snižujících glykémii
- malý příjem cukrů po normální dávce léků na snížení glykémie
- velká fyzická námaha
- hladovění
- vyčerpání
- podchlazení nebo přehřátí
- konzumace alkoholu
- inzulinom aj.
Dle závažnosti poklesu glykémie se rozvíjejí různé příznaky, které mohou přejít až do hypoglykemického komatu.
Příznaky hypoglykémie nejčastěji zahrnují
- pocit hladu
- dyskomfort v břiše
- bolesti hlavy
- bušení srdce se zrychlením tepové frekvence
- nervozita a neklid až agresivita
- zhoršené soustředění
- zhoršená artikulace
- zhoršení vidění, které může být rozmazané
- třes rukou
- studený pot
- bledá pokožka
- zmatenost
- závratě
Hypoglykemické kóma:
Do hypoglykemického kómatu se mohou lidé dostat při hodnotách glykémie pod 3,9 mmol/l (za velmi nízkou hodnotu glykémie jsou považovány hodnoty pod 2,5). Hypoglykemické kóma se nejčastěji objevuje i pacientů na inzulinech nebo derivátech sulfonylurey.
Výše zmíněné příznaky při hypoglykémii se dále stupňují. U postiženého se dále objevuje:
- spavost
- poruchy vědomí
- ztráta vědomí (musíme zmínit, že někdy může dojít ke ztrátě vědomí vinou hypoglykémie i bez výše zmíněných příznaků, tj. naráz).
Diagnostika hypoglykemického kómatu:
Důležitou součástí diagnostiky je samozřejmě změření krevního cukru. V terénu je situace horší, diabetik by s sebou měl nosit kartičku s oznámením, že je diabetik, pak je možné snáze zasáhnout.
Léčba hypoglykémie:
Je vhodné začít řešit hypoglykémii, jakmile nastoupí příznaky, tj. nenechat ji dojít až do hypoglykemického kómatu. Diabetici by měli být informováni, jak postupovat. Důležité je podat člověku s hypoglykémií potraviny či nápoje, v nichž jsou jednoduché cukry, které se rychle vstřebávají. Vhodný je hroznový cukr, slazený nápoj, zatímco čokoláda vhodná není. Vstřebává se pomaleji. Doporučuje se podat 10–20 g jednoduchých cukrů.
U pacientů s poruchou vědomí a v kómatu se již nedoporučuje podávat potraviny nebo tekutiny ústy, jelikož může dojít k aspirování, vdechnutí podaného, což může stav dále zkomplikovat. Zásah tedy závisí na lékařích, kteří podají 50 až 100 ml 20% glukózy přímo do žíly. Ke zlepšení stavu dochází velmi rychle. Pokud k tomu nedojde, je nutné infuzi po cca 5 minutách podat znovu.
Pokud není dostupný roztok glukózy, může být pacientovi do svalu či pod kůži vpravena injekce s glukagonem. Ten stimuluje novotvorbu cukrů a rozklad glykogenu, ze kterého se uvolní glukóza.
Prevence hypoglykémie a hypoglykemického šoku
Jelikož je hypoglykémie i hypoglykemický šok zdraví poškozují, může vést i k úmrtí, je nutné se zaměřit hlavně na prevenci. Je nezbytné, aby byli diabetici edukováni o tom, jak se chovat, stravovat a užívat svou léčbu.