Jáhly patřívaly k tradičním českým potravinám, které zde měly prim dříve než k nám dorazila rýže, brambory a těstoviny. Dnes jsou bohužel poněkud zavrženou potravinou, nad níž řada lidí ohrnuje nos. Škoda, protože jde o zdravou potravinu, která je po vhodné úpravě i velmi chutná.
Co jsou jáhly?
Jáhly jsou vyloupaná zrníčka z prosa setého, které jsou velké asi jeden milimetr. Dostaly se k nám z východní Asie. Neobsahují lepek a naopak obsahují 70% sacharidů, 11% bílkovin, vlákninu, minerály, jako draslík, hořčík, fosfor, měď, železo, zinek a vitamíny skupiny B.
Jáhelník
Co budete potřebovat:
- 200 gramů jáhel
- 4 vejce
- 150 gramů moučkového cukru
- 1 lžičku mleté skořice
- 100 gramů rozinek
- 100 gramů vlašských ořechů
- 200 gramů kompotovaných švestek
- máslo, zakysanou smetanu a sůl
Jak postupovat:
- Nejprve jáhly spařte vroucí vodou, aby nebyly hořké.
- V hrnci přiveďte do varu vodu se solí, pak přidejte spařené jáhly a vařte 20 minut do husté kaše.
- Hotové jáhly nechte vychladnout.
- Vejce rozklepněte a rozdělte na bílky a žloutky. Z bílků spolu s cukrem ušlehejte tuhý sníh.
- Bílkový sníh vmíchejte do jáhlové kaše.
- Vymažte pekáč máslem a rozprostřete půlku těsta, poklaďte půlkami švestek a přikryjte druhou polovinou těsta.
- Vložte do rozpálené trouby a pečte upečené do zlatova.
- Podávejte ozdobené švestkami a zakysanou smetanou.
Jáhlové rizoto
- 250 gramů jáhel
- 2-3 rajčata
- 200 gramů masa
- 500 ml vývaru
- 1 pórek
- 1 cibule
- 2 lžíce oleje
- 3 stroužky česneku
- 100 gramů hub
- sůl, parmezán
Postup přípravy:
- Očistěte cibuli a česnek, spařte rajčata a oloupejte slupku, pórek očistěte a omyjte. Vše nakrájejte na drobné kousky.
- Maso omyjte a nakrájejte na kostky.
- Spařte jáhly vroucí vodou.
- Rozpalte v pánvi olej, zpěňte cibuli, přidejte pórek, houby a maso, nechte zatáhnout.
- V následujícím kroku přidejte jáhly a vše důkladně vymíchejte. Vždy zalijte trochou vývaru tak, aby směs pěkně probublávala.
- Vařte zvolna cca 20 minut. Podle potřeby dolijte vývar a promíchejte.
- Ke konci vaření (asi 5 minut) přidejte rajčata a nakonec prolisovaný česnek.
- Na úplný konec vmíchejte parmazán.
Jahelné placičky
Co budete potřebovat:
- 300 gramů jahel
- 2 lžíce oleje
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 200 gramů špaldové krupice
- pepř, sůl, muškátový oříšek, petrželka, pažitka, medvědí česne
Postup výroby:
- Jáhly spařte vroucí vodou.
- Dejte vařit do vroucí vody do kaše (cca 20 minut). Po uvaření nechte asi 10 minut odstát.
- Orestujte najemno nakrájenou cibulku, nastrouhanou mrkev.
- Jáhly pak smíchejte se špaldovou krupicí, olejem, orestovanou zeleninou, nasekanými bylinkami, muškátovým oříškem a solí.
- Vypracujte v hutné těsto.
- Vytvaruje placičky, které následně osmažte dozlatova v rozpáleném oleji.
- Podávejte ještě teplé s vařeným bramborem a salátem nebo jen tak.
Ahoj,
děkuji za tip na recept z jáhly. Naposledy jsem z této skvělé suroviny pekla skvělý recept na jáhlový nákyp se špenátem a sušenými rajčaty. Je opravdu výborný doporučuji 🙂