Domů Nemoci Ostatní Jak předejít cukrovce

Jak předejít cukrovce

Cukrovce (diabetu) lze předejít. Ale ne všem formám. Diabetes mellitus I je autoimunitní onemocnění, které postihuje lidi již v dětském věku. Tomuto onemocnění předejít nelze. Jiná situace je u cukrovky druhého typu, tj. diabetu typu II (DMII), jehož vznik je vázaný na špatný životní styl. Osob s DM II stále přibývá, a to celosvětově.

Změna životního stylu

Předejít cukrovce typu II je možné změnou životního stylu, pokud není takový, jaký by měl být. Nyní se podíváme na jednotlivé změny, které je vhodné provést.

Redukce hmotnosti

Lidé s cukrovou typu II často trpí nadváhou a obezitou. Jedná se o stavy, které jsou spojené s mírným zánětem, který podporuje vznik inzulinorezistence a rozvoj cukrovky. I mírný pokles hmotnosti může mít výrazný preventivní efekt a pomoci předejít cukrovce. V případě morbidní obezity a výrazných zdravotních obtíží, je možné využít i operační či lékové snížení hmotnosti. I toto snížení hmotnosti má pozitivní vliv a snižuje riziko vzniku cukrovky.

Změna stravování

Asi nepřekvapí, že změna stravovacích návyků může být zásadním faktorem v předcházení vzniku cukrovky typu II. Právě špatné složení stravy vede také k nadváze a obezitě a snižování hmotnosti vyžaduje změny v jídelníčku.

Tuky

Doporučuje se snížení konzumace živočišných tuků. Není nutné se jich zcela vzdát, ale omezit je. Důležité je uvědomit si, že živočišné tuky nejsou jen sádlo, ale také tučné, tj. prorostlé maso.

Také je důležité vyhýbat se průmyslově vyrobeným tukům, které obsahují transmastné kyseliny.

Vhodné jsou rostlinné oleje, které mají tu výhodu, že obsahují vyšší množství nenasycených mastných kyselin, které mají pozitivní efekt na naše zdraví. Kvalitní oleje se nacházejí také v ořeších, ale nesmíme to s konzumací příliš přehánět.

Sacharidy

Konzumace sacharidů, tedy cukrů, je pro tělo a jeho fungování nezbytné. Není vhodné vyřadit všechny sacharidy. Vyhnout bychom se měly hlavně těm jednoduchým, tj. sladkým potravinám, jako jsou bonbony, čokolády, sušenky, ale také slazeným nápojům, které mnohdy obsahují mnoho kostek cukru.

Existují však také cukry složené, které jsou mnohem vhodnější, najdeme je v pečivu, těstovinách, luštěninách atd.

Mezi složené cukry patří také vláknina, která je velmi důležitá pro správné fungování našeho zažívacího traktu. Podporuje peristaltiku (pohyb střev) a tedy i vyprazdňování, a slouží také jako zdroj potravy pro symbiotické bakterie střevní mikrobioty.

V příjmu vlákniny hraje zásadní role konzumace zeleniny a ovoce. Udává se, že bychom měli  400 gramů ovoce a zeleniny za den.

Bílkoviny

Může se zdát, že příjem bílkovin nemá na vznik cukrovky žádný vliv, ale opak je pravdou. Konzumace rostlinných a málo zpracovaných živočišných bílkovin riziko cukrovky nezvyšuje. Problémem však je, že živočišné bílkoviny často přijímáme ve vysoce zpracované podobě, tj. ve formě uzenin, paštik atd. Tyto neobsahují jen bílkoviny, ale mnoho dalších přísad a látek, které zdraví neprospívají. Zajímavé také je, že i konzumace červeného masa, i jen v podobě steaků, může riziko cukrovky zvýšit. Je vhodné upřednostnit např. drůbež, králíky, ryby.

Pohyb

Zařazení pohybové aktivity do svého života má velmi pozitivní vliv na celkové zdraví. Pomáhá snižovat hmotnost a předcházet cukrovce. Nemusí se z vás stát vrcholový sportovec, ale i každodenní procházka velmi pomůže.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here