Jaterní dieta je speciální zdravotní dieta, která neslouží k tomu, abyste zhubli, ale abyste ulevili svým játrům. Drží se zpravidla po prodělání nemoci zatěžující játra.
Obsah článku
Co jsou játra
Játra jsou největší žlázou a zároveň i tím největším orgánem v dutině břišní. Mají klínovitý tvar. Uloženy jsou po pravé straně pod bránicí. Jejich hlavní rolí je detoxikace. Jde o centrum metabolick výměny, filtr a úložiště důležitých látek. Onemocnění jater je spojeno především s nadměrným užíváním léků, pitím alkoholu a také i proděláním infekčních chorob, k nimž patří mononukleóza a žloutenka.
V rámci této diety je nevhodné jíst
Sádlo, máslo, tučná masa, uzeniny, tučné mléčné výrobky, ostré koření, bujony, vejce, tatarka, majonéza, česnek, cibule, okurka, losos, makrelu, kaviár, čerstvé pečivo a kaviár. Vyhýbat byste se měli i smaženým pokrmům. Jídlo byste neměli ani grilovat. Vaření by mělo probíhat na vodě nebo na sucho bez tuku.
Tipy na jídelníček při jaterní dietě
Snídaně:
- Ovesná kaše vařená na vodě s trochou polotučného mléka slazená medem a banánem.
- Bílý jogurt s ovocem.
- Celozrnný chléb s tvarohovou pomazánkou a pažitkou.
- Ovocný tvaroh nebo jogurt.
- Celozrnná bulka s pomazánkou z lučiny a ředkvičkami.
- Celozrnný rohlík, žervé a paprika.
Svačina:
- Jablko, ovocná přesnídávka.
- Banán.
- Jablko.
- Čerstvý pomerančový džus.
- Ovocné pyré.
- Pomeranč.
- Hruška.
- Meruňky.
Oběd:
- Kuřecí plátky připravené bez tuku s brambory a rajčetem.
- Těstoviny s cuketovou omáčkou.
- Rizoto s kuřecím masem, mrkví, hráškem a kukuřicí posypané sýrem.
- Tvarohové knedlíky s meruňkami.
- Přírodní vepřové medailonky s bramborem vařený ve slupce a dresinkem z bílého jogurtu.
- Krůtí plátek se šťouchanými brambory.
- Dušené hovězí maso v mrkvi a rýže.
- Těstoviny s rajčaty, brokolicí, cuketou a kousky krůtího masa.
Svačina:
- Nízkotučné kefírové mléko.
- Jogurt.
- Nastrouhaná mrkev s jablkem ochucená citronovou šťávou.
- Celozrnný plátek s žervé.
- Tvaroh s bylinkami.
- Acidofilní mléko.
- Mrkvový zeleninový salát.
- Nastrouhaná mrkev s jablkem a citronovou šťávou.
Večeře:
- Rybí filé připravené bez tuku, vařená mrkev a těstoviny.
- Roláda z kuřecího masa plněná rajčaty a paprikami vařená v alobalu.
- Pstruh s vařeným bramborem a listovým salátem.
- Kuskus s krůtím masem a jemně nakrájenou zeleninou.
- Tofu s pohankou a zeleninovým salátem.
- Kuře na zázvoru s rajčaty a zeleninovým salátem.
- Více druhů listových salátů s červenou řepou a kozím sýrem a celozrnný toast.
- Filé z tresky s vařenou rýží a rajčatový salát.
- Kuskus s krůtím masem a jemně nakrájenou zeleninou.
Recept na ovocné knedlíky
Co potřebujete na jejich výrobu
- 250 gramů měkkého polotučného tvarohu
- 40 gramů bramborového škrobu
- 150 gramů polohrubé mouky
- 40 mililitrů olivového oleje
- čerstvé meruňky rozpůlené a bez pecek
Postup výroby
- Ve větší míse důkladně promíchejte tvaroh, bramborový škrob, mouku a olej.
- Vypracujte vláčné těsto, které se ale nesmí lepit.
- Z těsta vypracujte knedlíčky a naplňte je meruňkami.
- Jednotlivé knedlíky házejte do vroucí vody a vařte je zhruba 7 minut.
- Položte je na talíř a posypte opraženou strouhankou.