Domů Zdravý životní styl Recepty Jaterní dieta – recepty

Jaterní dieta – recepty

Jaterní dieta je speciální zdravotní dieta, která neslouží k tomu, abyste zhubli, ale abyste ulevili svým játrům. Drží se zpravidla po prodělání nemoci zatěžující játra. 

Co jsou játra

Játra jsou největší žlázou a zároveň i tím největším orgánem v dutině břišní. Mají klínovitý tvar. Uloženy jsou po pravé straně pod bránicí. Jejich hlavní rolí je detoxikace. Jde o centrum metabolick výměny, filtr a úložiště důležitých látek. Onemocnění jater je spojeno především s nadměrným užíváním léků, pitím alkoholu a také i proděláním infekčních chorob, k nimž patří mononukleóza a žloutenka. 

V rámci této diety je nevhodné jíst

Sádlo, máslo, tučná masa, uzeniny, tučné mléčné výrobky, ostré koření, bujony, vejce, tatarka, majonéza, česnek, cibule, okurka, losos, makrelu, kaviár, čerstvé pečivo a kaviár. Vyhýbat byste se měli i smaženým pokrmům. Jídlo byste neměli ani grilovat. Vaření by mělo probíhat na vodě nebo na sucho bez tuku. 

Tipy na jídelníček při jaterní dietě

Snídaně: 

  • Ovesná kaše vařená na vodě s trochou polotučného mléka slazená medem a banánem.
  • Bílý jogurt s ovocem.
  • Celozrnný chléb s tvarohovou pomazánkou a pažitkou.
  • Ovocný tvaroh nebo jogurt.
  • Celozrnná bulka s pomazánkou z lučiny a ředkvičkami. 
  • Celozrnný rohlík, žervé a paprika. 

Svačina: 

  • Jablko, ovocná přesnídávka. 
  • Banán.
  • Jablko.
  • Čerstvý pomerančový džus. 
  • Ovocné pyré. 
  • Pomeranč.
  • Hruška. 
  • Meruňky.

Oběd: 

  • Kuřecí plátky připravené bez tuku s brambory a rajčetem. 
  • Těstoviny s cuketovou omáčkou. 
  • Rizoto s kuřecím masem, mrkví, hráškem a kukuřicí posypané sýrem. 
  • Tvarohové knedlíky s meruňkami. 
  • Přírodní vepřové medailonky s bramborem vařený ve slupce a dresinkem z bílého jogurtu. 
  • Krůtí plátek se šťouchanými brambory. 
  • Dušené hovězí maso v mrkvi a rýže.
  • Těstoviny s rajčaty, brokolicí, cuketou a kousky krůtího masa. 

Svačina:

  • Nízkotučné kefírové mléko. 
  • Jogurt.
  • Nastrouhaná mrkev s jablkem ochucená citronovou šťávou. 
  • Celozrnný plátek s žervé. 
  • Tvaroh s bylinkami. 
  • Acidofilní mléko. 
  • Mrkvový zeleninový salát.
  • Nastrouhaná mrkev s jablkem a citronovou šťávou. 

Večeře: 

  • Rybí filé připravené bez tuku, vařená mrkev a těstoviny. 
  • Roláda z kuřecího masa plněná rajčaty a paprikami vařená v alobalu. 
  • Pstruh s vařeným bramborem a listovým salátem. 
  • Kuskus s krůtím masem a jemně nakrájenou zeleninou. 
  • Tofu s pohankou a zeleninovým salátem. 
  • Kuře na zázvoru s rajčaty a zeleninovým salátem. 
  • Více druhů listových salátů s červenou řepou a kozím sýrem a celozrnný toast. 
  • Filé z tresky s vařenou rýží a rajčatový salát. 
  • Kuskus s krůtím masem a jemně nakrájenou zeleninou. 

Recept na ovocné knedlíky

Co potřebujete na jejich výrobu

  • 250 gramů měkkého polotučného tvarohu
  • 40 gramů bramborového škrobu
  • 150 gramů polohrubé mouky
  • 40 mililitrů olivového oleje
  • čerstvé meruňky rozpůlené a bez pecek

Postup výroby

  1. Ve větší míse důkladně promíchejte tvaroh, bramborový škrob, mouku a olej. 
  2. Vypracujte vláčné těsto, které se ale nesmí lepit. 
  3. Z těsta vypracujte knedlíčky a naplňte je meruňkami. 
  4. Jednotlivé knedlíky házejte do vroucí vody a vařte je zhruba 7 minut. 
  5. Položte je na talíř a posypte opraženou strouhankou.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here