Všimla jsem si, že Češi to s králíkem příliš neumí. Obvykle jej šoupnou na pekáč a upečou ho s tím, že je to králík na smetaně, se svíčkovou a podobně. Vrchol kreativity pak představuje králík inspirovaný Itálií, přesněji Emanuelem Ridim, kdy jde o králíka na rozmarýnu anebo tymiánu. Je to škoda, protože králičí maso je naprosto úžasné, chutné, zdravé a navíc i dietní. Prostě škoda toho nevyužít.
Inspirujte se spolu s námi a připravte si králíka podle těchto bezkonkurenčních receptů.
Králík po francouzsku
Tento recept patří v naší rodině k těm nejoblíbenějším. Jeho chuť je totiž naprosto bezkonkurenční a s ničím nesrovnatelná. Připravit jej není navíc nic složitého.
Co budete potřebovat:
- Ideálně vykostěné hřbety z králíka, ale použít můžete i stehna.
- Sůl, pepř, česnek, celý pepř
- Láhev dobrého bílého vína, já nejraději užívám Chardonnay. Pamatujte si, nikdy neužívejte takové víno, které byste sami nepili. Příliš sladké není vhodné.
- Spoustu cibule
- Anglickou slaninu nakrájenou na tenké plátky
- Trošku oleje
- Vodu
Postup přípravy:
- Králíka opláchněte, očistěte, osolte, opepřete, posypte sušeným česnekem a vložte do zapékací misky, který jste si předem vytřeli olejem.
- Vezměte plátky anglické slaniny a pečlivě s ní pokryjte králíka.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na hrubá půl kolečka. Hustě zasypte celou plochu králíka.
- Zalijte bílým vínem.
- Zapékací misku přikryjte perforovaným alobalem a vložte do rozpálené trouby. Pečte 30 minut.
- Po 30 minutách králíka vytáhněte, dle potřeby podlijte vodou a na povrch vysypte 12 kuliček celého černého pepře. Opět dejte pod alobal a vraťte do trouby na dalších 30 minut.
- V poslední fázi podle potřeby podlijte králíka, stáhněte teplotu pečení na půlku a sejměte z králíka alobal. Pečte do té doby dokud králík nechytne červený nádech.
Hotového králíka podávejte s gnocchi, noky, špeclemi nebo bramborovými knedlíky.
Dušený králík na rajčatech
Co budete potřebovat:
- 1-1,5 kg naporcovaného králíka
- 4 lžíce oleje
- špetka pepře, tymiánu, sladkou papriku, sůl, koriandr
- 1-2 lžíce mouky
- 250 ml zeleninového vývaru
- 4 stroužky česneku
- 2 cibule
- 3 oloupaná rajčata
- sůl
Postup práce:
- Králíka omyjte, osolte, opepřete, okořeňte tymiánem a sladkou paprikou a na rozpáleném oleji jej zprudka opečte ze všech stran.
- Opečené maso vyndejte. Do pánve vložte celé stroužky česneku, zaprašte moukou a orestujte.
- Přidejte na hrubé plátky nakrájenou cibuli, orestujte.
- Vložte králíka zpět na pánev, přidejte rajčata a koriandr, zalijte vývarem a pod poklicí na mírném ohni duste po dobu 50-60 minut. V případě potřeby vývar dolévejte. V případě potřeby králíka přisolte anebo přislaďte (můžete a nemusíte).
- Nakonec můžete omáčku propasírovat přes sítko.
- Podávejte s bramborem, bramborovou kaší anebo rýží.