Domů Zdravý životní styl Recepty Králík – bezkonkurenční recepty

Králík – bezkonkurenční recepty

Všimla jsem si, že Češi to s králíkem příliš neumí. Obvykle jej šoupnou na pekáč a upečou ho s tím, že je to králík na smetaně, se svíčkovou a podobně. Vrchol kreativity pak představuje králík inspirovaný Itálií, přesněji Emanuelem Ridim, kdy jde o králíka na rozmarýnu anebo tymiánu. Je to škoda, protože králičí maso je naprosto úžasné, chutné, zdravé a navíc i dietní. Prostě škoda toho nevyužít.

Inspirujte se spolu s námi a připravte si králíka podle těchto bezkonkurenčních receptů.

Králík po francouzsku

Tento recept patří v naší rodině k těm nejoblíbenějším. Jeho chuť je totiž naprosto bezkonkurenční a s ničím nesrovnatelná. Připravit jej není navíc nic složitého.

Co budete potřebovat:

  • Ideálně vykostěné hřbety z králíka, ale použít můžete i stehna.
  • Sůl, pepř, česnek, celý pepř
  • Láhev dobrého bílého vína, já nejraději užívám Chardonnay. Pamatujte si, nikdy neužívejte takové víno, které byste sami nepili. Příliš sladké není vhodné.
  • Spoustu cibule
  • Anglickou slaninu nakrájenou na tenké plátky
  • Trošku oleje
  • Vodu

Postup přípravy:

  1. Králíka opláchněte, očistěte, osolte, opepřete, posypte sušeným česnekem a vložte do zapékací misky, který jste si předem vytřeli olejem.
  2. Vezměte plátky anglické slaniny a pečlivě s ní pokryjte králíka.
  3. Cibuli oloupejte a nakrájejte na hrubá půl kolečka. Hustě zasypte celou plochu králíka.
  4. Zalijte bílým vínem.
  5. Zapékací misku přikryjte perforovaným alobalem a vložte do rozpálené trouby. Pečte 30 minut.
  6. Po 30 minutách králíka vytáhněte, dle potřeby podlijte vodou a na povrch vysypte 12 kuliček celého černého pepře. Opět dejte pod alobal a vraťte do trouby na dalších 30 minut.
  7. V poslední fázi podle potřeby podlijte králíka, stáhněte teplotu pečení na půlku a sejměte z králíka alobal. Pečte do té doby dokud králík nechytne červený nádech.

Hotového králíka podávejte s gnocchi, noky, špeclemi nebo bramborovými knedlíky.

Dušený králík na rajčatech

Co budete potřebovat:

  • 1-1,5 kg naporcovaného králíka
  • 4 lžíce oleje
  • špetka pepře, tymiánu, sladkou papriku, sůl, koriandr
  • 1-2 lžíce mouky
  • 250 ml zeleninového vývaru
  • 4 stroužky česneku
  • 2 cibule
  • 3 oloupaná rajčata
  • sůl

Postup práce:

  1. Králíka omyjte, osolte, opepřete, okořeňte tymiánem a sladkou paprikou a na rozpáleném oleji jej zprudka opečte ze všech stran.
  2. Opečené maso vyndejte. Do pánve vložte celé stroužky česneku, zaprašte moukou a orestujte.
  3. Přidejte na hrubé plátky nakrájenou cibuli, orestujte.
  4. Vložte králíka zpět na pánev, přidejte rajčata a koriandr, zalijte vývarem a pod poklicí na mírném ohni duste po dobu 50-60 minut. V případě potřeby vývar dolévejte. V případě potřeby králíka přisolte anebo přislaďte (můžete a nemusíte).
  5. Nakonec můžete omáčku propasírovat přes sítko.
  6. Podávejte s bramborem, bramborovou kaší anebo rýží.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here