Domů Zdravý životní styl Zdravá výživa Křemík v potravinách

Křemík v potravinách

Po kyslíku je křemík tím nejrozšířenějším prvkem na Zemi. Zajímavé ale je, že se zřídkakdy vyskytuje samostatně. Lidské tělo křemík nezbytně potřebuje ke svému zdravému provozu. Křemík, stejně jako vápník a vitamín D, může pomoci zlepšit pevnost kostí, čímž snižuje riziko vzniku osteoporózy. Kromě toho má také pozitivní vliv na srdeční choroby, Alzheimer, problémy s trávením a ztrátou vlasů. 

Proč potřebujeme křemík 

Křemík, kromě výše uvedeného, ovlivňuje pozitivně také hladinu zlého LDL cholesterolu. Dále má pozitivní vliv na kůži, vlasy a nehty. Posiluje imunitní systém. Chrání organismus hlavně před respiračními infekcemi, tedy infekcemi dýchacích cest. Má rovněž i protizánětlivé a protinádorové účinky. 

Jaká je denní dávka křemíku 

Denní dávka konzumovaného křemíku by se měla pohybovat okolo 2% příjmu potravy. To je zhruba 10 až 30 gramů křemíku. Více ale ne. Při vyšší konzumaci se totiž pro změnu zvyšuje riziko vzniku závažných onemocnění jako: silikóza, rakovina plic, chronická obstrukční plicní nemoc nebo onemocnění ledvin. 

Jak se projevuje nedostatek

Jeho nedostatek je zase spojen s poruchami struktury kostí, zvyšuje se lámání a třepení nehtů a vlasů. Kůže je zvadlá a nedostatečně hydratovaná. 

Běžná strava obvykle obsahuje dostatečné množství křemíku. Nedostek je tedy vyjímečný. Podobně je to i spředávkováním. Předávkovat křemíkem není zrovna jednoduché. Nedojde k tomu totiž ani po zkonzumování 9000 miligramů na kilogram tělesné hmotnosti. 

Potraviny s nejvyšším obsahem křemíku 

Zelené fazolky 

Zelené fazolky obsahují velmi velké množství oxidu křemičitého. Jeden šálek fazolek má asi 7 mg oxidu křemičitého, což je 25 až 35% denní dávky. 

Banány

Pokud jde o ovoce, banány jsou jedním z největších zdrojů oxidu křemičitého. Jeden středně velký banán má 4,77 mg oxidu křemičitého. 

Listová zelenina 

Zdrojem oxidu křemičitého je i mnoho druhů listové zeleniny. Jedna lžíce listového špenátu obsahuje kupříkladu 4,1 miligramů oxidu křemičitého. 

Hnědá rýže

Každá rýže má v sobě křemík, hnědá ale nejvíce. Tři vrchovaté lžíce obsahují 4,51 miligramů oxidu křemičitého. 

Obiloviny 

Z 18 potravin s nejvyšším obsahem oxidu křemičitého je 11 cereálních výrobků a ty obvykle obsahovaly ovesné vločky. Dvě polévkové lžíce ovesných vloček obsahují 3,27 miligramů oxidu křemičitého. 

Čočka 

Čočka je luštěnina, která je bohatá na bílkovinu a kromě toho je taky bohatá i na oxid křemičitý. Červená čočka obsahuje více křemíku než běžná čočka. Jedna polévková lžíce obsahuje 1,77 miligramu křemíku. 

Pivo

Jaké překvapení, že pivo má více oxidu křemičitého na porci, to nemá žádné jiné jídlo nebo nápoj. Získává se během procesu vaření rmutováním za horka a je nejvíce zastoupen v ležácích. 

Pokud jíte zdravou a vyváženou stravu, nemusíte se nedostatku křemíku bát. Pomoci může tam, kde je nějaký zdravotní problém.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here