Mrkev je dobrým zdrojem provitamínu A (karotenu), který je nezbytný pro správnou funkci lidského zraku. Na přípravu marinované mrkve s čerstvou mátou doporučujeme použít pokud možno tvrdou mrkev, buď čerstvou anebo mraženou. Marinovaná mrkev se dobře hodí jako předkrm k hlavnímu jídlu anebo ji lze podávat i mezi jednotlivými chody.
Ingredience
K přípravě 4 porcí marinované mrkve s mátou budete potřebovat následující ingredience:
0,5 kg mrkve
2 polévkové lžíce šery octa
2 polévkové lžíce panenského olivového oleje
1 polévkovou lžíci čerstvě nakrájených mátových lístků
Špetku mořské soli na dochucení
Postup přípravy
Oškrábejte mrkve, omyjte je studenou vodou a podélně je rozčtvrťte a nakrájejte na délku kolem 5 – 7 cm. Po dobu 5 – 6 minut mrkve lehce spařte dokud nezvláční. Následně mrkev omyjete studenou vodou a přimíchejte sůl, ocet a olivový olej. Nechte asi 15 minut marinovat a nakonec přidejte mátu. Výsledný pokrm můžete podávat buď při pokojové teplotě nebo ho nechte v lednici zchladit a podávejte vychlazené.