Domů Zdravý životní styl Zdravá výživa Meduňka lékařská: účinky a její použití

Meduňka lékařská: účinky a její použití

Meduňka lékařská je vytrvalá bylina s léčivými účinky, které ocenili již Staří Římané. Meduňka je snadno rozpoznatelná pro své charakteristické citronové aroma. V našich končinách neroste planě, setkáme se s ní spíše na zahradách, ale pěstovat se dá poměrně snadno i v květináči za okny panelového domu či na balkoně. Z byliny se připravuje nejčastěji meduňkový čaj, který má celkově zklidňující účinky, působí blahodárně na nervy a zažívání, pomáhá při nespavosti a s celou řadou dalších zdravotních obtíží.

Popis meduňky lékařské

Meduňka lékařská (Melissa officinalis) je trvalka z čeledi hluchavkovitých, která pochází z východního Středozemí a oblasti Malé Asie. Do střední Evropy se rozšířila pro své léčivé účinky, avšak ve volné přírodě ji zpravidla růst nenajdeme. Stala se doménou českých zahrádek, kde dorůstá výšky 40 – 70 cm, někdy i jednoho metru. Lodyha meduňky je čtyřhranná, rozvětvená se dvěma druhy listů. Ve spodní části vyrůstají vejčité listy s delším mírně ochlupeným řapíkem, horní listy jsou protáhlého tvaru, s kratším řapíkem a okrajem vroubkovitě pilovitým. Listy mají sytě zelenou barvu a zvláště před kvetením voní charakteristicky po citrónech. Meduňka kvete od června do srpna, a to drobnými bílými, narůžovělými či bleděmodrými květy. Účinnými látkami obsaženými v meduňce jsou silice (např. citral, citronelal, geraniol), dále třísloviny, hořčiny, slizovité látky, flavonoidy, kyseliny hydroxytriterpenové a minerály.

Meduňka lékařská je naprosto neškodná bylina, kterou můžeme v různých formách užívat i dlouhodobě. Je vhodná i pro nastávající maminky nebo kojící ženy. Kromě svých léčivých účinků je známá a pěstovaná také jako medonosná rostlina, neboť produkuje velké množství nektaru. Mezi včelaři je proto velmi oblíbená a i její název tomu napovídá, neboť „melissa“ znamená v překladu včela.

Pěstování, sběr a sušení meduňky

Bylina pochází ze Středozemí, kde je dlouhodobě teplé a suché podnebí, proto i při jejím pěstitelství na české zahrádce bychom na to neměli zapomenout. Meduňku pěstujeme na slunných a sušších stanovištích, nejlépe na dobře živených humózních půdách. Sazenice se vysazují buď na jaře, nebo na podzim. Sběr listů je nejvhodnější těsně před obdobím rozkvětu za suchého a chladnějšího počasí, nejlépe dopoledne, kdy listy obsahují nejvíce silic. Listy sušíme okamžitě po sběru nejlépe přirozeným teplem (do 35°C) na provzdušněném místě, aby nedošlo k jejímu zapaření. Po usušení se meduňka skladuje např. v papírových sáčcích nebo uzavřených skleněných nádobách na temném místě. Je vhodné ji včas zkonzumovat, neboť meduňka velmi rychle ztrácí své aroma.

Využití meduňky

Meduňka lékařská má mnoho léčivých účinků. Jako nálev nebo suché listy se používá zevně, většinou se však konzumuje vnitřně jako čaj, připravený extrakt nebo jako složka tzv. karmelitských kapek – nápoje, který světu prvně připravil řád pařížských bosých karmelitánů již v 17. století.

  1. meduňka lékařská má zklidňující sedativní účinky – zklidňuje při stavech úzkosti a nervovém vypětí, při lehkých depresivních náladách a navozuje klidný a regenerující spánek při nespavosti
  2. zklidňuje zažívací obtíže – pomáhá při nadýmání, žaludečních neurózách a křečích, při střevní kolice a podporuje chuť k jídlu a stimuluje sekreci žlučových šťáv, čímž napomáhá trávení
  3. účinky má i na kardiovaskulární a dýchací obtíže – při srdečních onemocněních zklidňuje bolesti v okolí srdce a snižuje krevní tlak, při problémech s dýcháním uklidňuje a zpomaluje dechovou frekvenci
  4. dále se doporučuje při závratích, bolestivé menstruaci, k posílení zraku, při migrénách; má spasmolytické (protikřečové) účinky

K zevnímu použití meduňky se připravuje nálev ze dvou hrstí sušené meduňkové natě přelité vroucí vodou, který se nechá odstát a aplikuje se v podobě vlažného obkladu na pohmožděniny, odřeniny kůže, otoky, vředy a místa postižená revmatem. Z meduňky se vyrábějí i uklidňující aromatické koupele a další kosmetika zaměřená na mastící se pleť a vlasy.

K vnitřnímu užití se používá meduňkový čaj, který připravíme z 2 lžiček sušené natě zalité ¼ litrem vroucí vody. Šálek s čajem přikryjeme a necháme 15 minut vylouhovat. Z meduňky se také připravuje meduňkové víno – hrst čerstvých listů přidáme k 1 litru bílého vína, necháme asi 4 dny odstát, potom scedíme a podáváme po lžičkách při nechutenství a jiných žaludečních potížích.

Karmelitské kapky

K přípravě již zmíněných Karmelitských kapek potřebujeme:

500 g sušené meduňky, 20 g citrónové kůry, 10 g muškátového oříšku a 10 g skořice. Ingredience zalijeme 1l lihoviny, např. koňakem nebo vodkou a necháme odstát zhruba týden, poté přecedíme. Konzumují se 2 lžičky denně při žaludeční či střevní kolice, migrénách a nervové slabosti.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here