Domů Zdravý životní styl Zdravá výživa Kravské mléko a mléčné výrobky ve výživě dětí

Kravské mléko a mléčné výrobky ve výživě dětí

Mléčné výrobkyPro člověka je mléko základním a přirozeným zdrojem živin. Je cenným zdrojem bílkovin a minerálních látek, hlavně vápníku. Bohatší na vápník je už jen mák. Ale vápník z rostlinných zdrojů nedokáže lidský orgnismus tak dobře využít.

Je všeobecně známo, že hlavně děti mají opravdu velkou spotřebu vápníku – v pěti letech je to 700 mg, v 10 letech 1000 mg a dospívající až 1200 mg vápníku denně. V přepočtu na porce to znamená pro děti 3 porce mléčných výrobků denně, dospívající by měli sníst 4-5 porcí, těhotné a kojící ženy 3-5 porcí a dospělí 2-3 porce. Za jednu porci se považuje 250 ml mléka nebo 150 ml jogurtu nebo 50 g sýra.

Jaké mléčné výrobky jsou vhodné pro děti?

Jelikož je vápník vázán na bílkovinnou složku a nikoli na tuk, obsahují ho proto všechny mléčné výrobky, tedy i nízkotučné. Dětem se ale nedoporučuje konzumace nízkotučných mléčných výrobků a na druhé straně nejsou vhodné ani vysoce tučné výrobky (smetana a smetanové dezerty). Nejvhodnější jsou výrobky polotučné (sýry by měly mít cca do 40 % tuku v sušině, jogurty 2-5 % tuku). Dále platí pravidlo, že čím je výrobek koncentrovanější, tím více vápníku obsahuje (tzn. tvaroh má více vápníku než jogurt, jogurt má více vápníku než mléko, atd.). Pro děti nejsou příliš vhodné tavené sýry, protože obsahují tavící soli.

Odborníci se shodují, že z hlediska výživy jsou z mléčných výrobků nejdůležitější kysané mléčné výrobky a sýry, ke kterým patří i tvaroh. Je to proto, že bílkoviny v těchto výrobcích jsou lépe stravitelné, stejně tak mléčný tuk a navíc je vápník v kyselém prostředí lépe využíván. Kysané mléčné výrobky jsou dobře snášeny i lidmi, kteří nesnášejí mléčný cukr laktózu.

Mléko a mléčné výrobky můžeme jednoznačně označit jako nenahraditelné pro lidský organismus a zejména pro děti, i když se sem tam objevují hlasy proti konzumaci mléka.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here