Domů Nemoci Příznaky Nevolnost po čokoládě

Nevolnost po čokoládě

Nevolnost po po čokoládě, je možná? Stalo se vám někdy, že se vám po lahodné čokoládové pochoutce udělá nevolno nebo vyloženě špatně. Překvapilo vás to? Máte otázky, proč? Máme pro vás odpovědi. 

Proč je vám po snězení čokolády špatně? 

Nevolnost po snězení čokolády může být způsobeno několika faktory, a to včetně nadměrné konzumace, individuální citlivosti nebo třeba alergie na složky nebo dokonce i přírodní sloučeniny, které čokoláda obsahuje. To všechno může ovlivnit nějakým způsobem váš trávicí systém. Ale může to být způsobeno prostě a jednoduše tím, že jste té čokolády snědli doopravdy mnoho. 

Jíst příliš mnoho čokolády najednou, není dobrý nápad 

  1. Nadměrná konzumace: Konzumace velkého množství čokolády může vést k výrazným pocitům nepohodlí, nadýmání nebo nevolnosti. Vysoký obsah cukru a tuku v čokoládě může být pro váš trávicí systém obtížně zpracovatelný, zvláště v nadměrném množství. 
  2. Cukrová havárie. Obsah cukru v čokoládě může způsobit náhlý nárůst hladiny cukru v krvi, po němž pak následuje rychlý pokles. Tato srážka cukru může vést k pocitům letargie, podrážděnosti a dokonce i k bolestem hlavy. 
  3. Přibývání na váze. Pravidelná konzumace nadměrného množství čokolády může přispět k nárůstu hmotnosti díky vysokému obsahu kalorií. Zvýšení hmotnosti může zvýšit riziko různých zdravotních problémů, jako obezita, cukrovka 2. typu a srdeční choroby. 
  4. Kofein a teobromin jsou stimulanty v čokoládě, které mohou způsobit nervozitu, zvýšenou srdeční frekvenci a poruchy spánku, pokud konzumovány ve velkém množství. 
  5. Alergie a citlivost je další možností, kdy konzumace velkého množství čokolády najednou může zhoršit alergické reakce nebo citlivostí na její složky, jako je mléko, ořechy nebo sója, což vede k příznakům, jako svědění, kopřivka, otoky nebo zažívací potíže. 

Abyste se vyhnuli těmto potenciálním problémům, je nejlepší užívat si čokoládu s mírou a vychutnávat si menší porce, abyste uspokojili chuť na sladké, aniž byste se přeháněli. 

Tento přístup vám může pomoci udržet zdravou rovnováhu a zabránit negativním účinkům spojeným s konzumací příliš velkého množství čokolády najednou. 

Můžete být alergický na čokoládu? 

Ano, můžete, i když je to poměrně vzácný typ alergie. Nejčastěji lidé pociťují alergii na čokoládu, kdy v reálu reagují na jednu nebo více složek, jako je mléko, sójový lecitin nebo ořechy. V některých případech, ale mohou být jedinci citliví i na samotné kakao nebo jiné sloučeniny, které jsou v čokoládě, jako teobromin. Příznaky alergie na čokolády pak mohou být mírné, ale i závažné. Může jít tedy nejen o nevolnost a trávicí potíže, ale i svědění, kopřivku, potíže s dýcháním, kýchání a někdy dokonce i anafylaktickou reakci. Pokud na tuto alergii máte podezření, je nezbytné to konzultovat s alergologem, aby došlo k potvrzení nebo k vyloučení stavu a nastavení té správné léčby. 

Čokoláda a potravinová intolerance 

Potravinová intolerance se na rozdíl od alergie liší tím, že více zatěžuje trávicí systém než ten imunitní. 

Co může v čokoládě vyvolat intoleranci? 

  • Laktóza – se nachází v mléčné čokoládě? Laktóza je cukr přítomný v mléce. Lidé s intolerancí laktózy mají potíže s trávením laktózy. což vede k příznakům, jako je nadýmání, plynatost a průjem. 
  • Lepek – zatímco čokoláda sama o sobě je přirozeně bezlepková, některé čokoládové výrobky mohou obsahovat přidané přísady, které obsahují lepek, jako jsou sušenky, oplatky nebo sladová příchuť. Jedinci s nesnášenlivostí lepku nebo celiakií mohou po konzumaci čokolády obsahující lepek pociťovat gastrointestinální nebo jiné příznaky. 
  • Sojový lecitin je běžný emulgátor používaný při výrobě čokolády k vytvoření hladké textury. Jedinci s intolerancí sóji mohou po konzumaci čokolády obsahující sójový lecitin pociťovat příznaky jako nadýmání, plynatost nebo bolesti břicha. 
  • FODMAP, některé čokoládové produkty mohou obsahovat složky s vysokým obsahem FODMAP, jako je kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy, inulin nebo určité typy cukerných alkoholů. Lidé se syndromem dráždivého tračníku nebo s citlivostí na FODMAP mohou po konzumaci čokolády s těmito přísadami zaznamenat zažívací potíže. 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here