Domů Nemoci Příznaky Pálení jazyka po ananasu

Pálení jazyka po ananasu

Pojídání šťavnatého ananasu patří pro mnohé k oblíbeným chvílím. Rádi byste snědli celou misku a pak se vrátili ještě pro další a možná i pro třetí? Co vám v tom brání? Ti, kterých se to dotýká, nahlásí pálení jazyka. Nejde přitom o nic výjimečného. Víte ale, co to způsobuje? Máme pro vás odpovědi na vaše otázky spojení s pálením jazyka po snědení ananasu. 

Proč nás ananas pálí v ústech? 

Ananas obsahuje bromelain, což je proteolytický enzym, který štěpí bílkoviny. Když jíte čerstvý ananas bromelain rozloží protein v jazyku, rtech a ústech, což způsobuje pocit pálení nebo mravenčení. Tento účinek také ustupuje mírnému zánětu. 

Může za to alergie na ananas? 

Alergie na ananas nastává, když imunitní systém reguluje na určité proteiny, které se nachází v ananasu. Existují přitom dva běžné syndromy spojené s alergiemi na ananas: Syndrom orální alergie a Latexovo-ovocný syndrom. 

Syndrom orální alergie 

Jde o potravinovou alergii, který je charakterizován reakcí na určité proteiny v ovoci, zelenině a ořechách. Je to způsobeno zkříženou reaktivitou mezi těmito proteiny se nachází i v určitých pylech. Lidé s tímto syndromem mohou pociťovat svědění, pálení jazyka, otoky úst, krku a rtů, když lidí jí syrový ananas. 

Latexový-ovocný syndrom 

Latexovo-ovocný syndrom je stav, kdy jedinci alergičtí na latex také vykazují alergickou reakci na určité ovoce, včetně ananasu. K tomu dochází v důsledku přítomnosti podobných bílkovin v přírodním kaučukovém latexu a některých druzích ovoce. Příznaky mohou být mírné, až po závažné.

V případě, že nejde o alergii, máme tu pro vás triky pro zmírnění pálení jazyka 

Přidejte jednu lžičku soli do sklenice vody. Opláchněte si roztokem, abyste zklidnili ananasovou popáleninu na jazyku. Vodu držte v ústech asi 30 sekund. Dělejte to opakovaně, dokud pocit píchání nezmizí. Můžete také vetřít trochu soli do lokalizované oblasti, kde je brnění patrnější. Slaná voda neutralizuje aktivitu bromelainu. Kromě toho obsahuje také antiseptické vlastnosti, které snižují zánět. 

Popíjejte studenou vodu 

Pití studené vody a její ponechání na krátkou dobu v postižené oblasti úst může pomoci snížit pálení způsobený enzymem ananasu. Nízká teplota vytváří na tkáň znecitlivující účinek. Navíc voda sama o sobě stimuluje produkci slin, které bromelain odplavují a pomáhají neutralizovat jeho dopad. Zvážit rovněž můžete i cucání nanuků nebo konzumaci chlazeného ovoce s vysokým obsahem vody, jako meloun a okurky. 

Pijte mléko

Pokud není k dispozici slaná a studená voda, je další nejlepší tekutou alternativou mléko. I když mléko není tak účinné při neutralizaci bromelainu jako první dva léky poskytuje dočasnou úlevu, protože pokrývá jazyk a chrání jej před enzymem. Je lepší než chlad. Pomoci vám mohou i mléčné výrobky, jako jogurt nebo zmrzlina. 

Jezte něco nevýrazného 

Vezměte si nějaké sušenky, rýži nebo chléb. Jídlo s neutrální chutí zředí účinek bromelainu nebo absorbuje šťávu ananasu. Vyhněte se kyselým potravinám, ty zánět ještě zhorší. 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here