Polenta u nás není zrovna příliš oblíbeným a vyhledávaným pokrmem a je to škoda, protože patří k tradičním pokrmům z minulosti s mnoha nutričními benefity. Aktuálně si na ní nejvíce pochutnávají v Itálii, Chorvatsku, Černé Hoře, Rumunsku a Rumunsku. V Česku se na ni díváme s jistým despektem, ale to jen proto, že ji neumíme připravovat. To je ale velká škoda, protože je to velká pochoutka!
O polentě
Polenta je vlastně kukuřičná kaše, jejíž příprava je snadná a rychlá. Připravit si ji můžete na sladko i na slano. Konzumována je jako příloha, samostatný chod i dezert. Instantní je hotová za chvilku, jinak se vaří několik hodin. Polenta obsahuje velké množství vlákniny, bílkovin a minerálů. Polentová kaše si rozumí s dušeným masem nebo zeleninou, s pomalu pečenými masy, kdy je přelitá spoustou šťávy. Taková polenta by měla být ochucená máslem solí a pepřem. Jindy můžete polentu vychladit, nakrájet na kostky, smažit a grilovat. Pak se může podávat k masu nebo zelenině. Studená polenta se může podávat i s rajčaty, černými olivami, prosciuttem, sýrem a bazalkou. Jelikož polenta je takřka bez chuti je vhodné ji vždy obohatit o jednu až dvě výrazné chutě (chilli, pesto, olivy, bylinky, parmazán, sušená rajčata atd.).
Jak na polentu
Na základní recept potřebujete:
- 50 gramů polenty
- 200 ml vody
- sůl
Postup přípravy:
- Vodu dejte do rendlíku uveďte do varu, nasypte polentu, osolte a zamíchejte.
- Jakmile se voda vsákne a polenta se začne odlepovat od stěn, je hotovo.
- Pak můžete dochutit a podávat jako horkou kaši anebo počkat až vychladne a dále ji krájet, vykrajovat formičkami různé tvary a dále smažit nebo grilovat.
Fritovaná polenta s rozmarýnem podle Emanuela Ridiho
Co na ni budete potřebovat:
- 200 gramů polenty
- 750 ml vody
- 0,5 lžíce soli
- snítku rozmarýnu
- olivový olej extra virgin
Postup práce:
- Polentu vsypte do vroucí osolené vody a uvařte za stálého míchání.
- Hotová polenta, která vsákne veškerou vodou a odloučí se od stěn se vyklopí na dřevěné prkénko.
- Z teplé polenty vytvořte silnou placku, kterou naporcujte na stejně silné proužky.
- Jednotlivé kousky pak osmažte spolu se snítkou rozmarýnu.
Polenta s gorgonzolou
Když jsme říkali, že je vhodné, aby byla polenta ochucena jednou nebo dvěma výraznými ingrediencemi, tak pro lepší představu tu pro vás máme tradiční italský recept na polentu z oblasti Livigna.
Co na to budete potřebovat:
- 200 gramů polenty
- 750 ml vody
- 0,5 lžíce vody
- 100 gramů sladké gorgonzoly
- 0,5 dl mléka
Postup přípravy:
Vaření polenty probíhá obdobně, jako v receptech výše. Nakonec však do hotové polenty vmíchejte nakrájenou nebo nastrouhanou gorgonzolu a mléko. Po dobrém promíchání můžete kaši podávat. Jí se horká samostatně jako hlavní jídlo, jelikož jde o velmi sytý pokrm.